“Toplu yaşam alanlarında akıllı yaşam çözümleri kaçınılmaz hale geliyor” diyen Samsung Türkiye CE Satış ve Pazarlama Müdürü Hüseyin Erel, Samsung’un akıllı ev çözümlerini anlattı.
“Şu an hali hazırda kullanılan, Güney Kore’de deneyimleme fırsatı yakaladığım bir teknolojiden bahsetmek istiyorum. Sabah alarmınız çaldığında televizyonunuz otomatik bir şekilde açılıyor. Televizyonda ilk olarak o günün hava durumu ve hemen yan tarafında da sizin telefon ajandanız gösteriliyor. Arka tarafta ise sevdiğiniz müzik çalmaya başlıyor -biz buna ‘Günaydın Modu’ diyoruz. Sonra kişinin o günkü ajandasını söylemeye başlıyor. Mesela diyor ki, şu saatte şu kişiyle toplantınız var. Hava sıcaklığı 15 derece olacak. Çok kalın bir palto almanıza gerek yok. Aynı görüntüyü akıllı saatinize de gönderebiliyor. Dolayısıyla kahvaltı yaparken akıllı saatinizden hızlıca tarayarak ajandanızı kontrol edebiliyorsunuz” diyor Samsung Türkiye CE Satış ve Pazarlama Müdürü Hüseyin Erel.
Ev eşyalarına ‘Smart Wi-Fi’
Ev eşyalarındaki akıllı değişime iyi bir örnek de Samsung’un Crystal Blue çamaşır makinesi. Erel’in “Samsung’un bu alanda attığı önemli adımlardan birisi” olarak değerlendirdiği Crystal Blue modeli, telefona yüklenebilen uygulaması sayesinde uzaktan kontrol ve takip edilebiliyor. İster evin dışı isterse içi olsun, kablosuz internet bağlantısının olduğu her yerden makineyi anında başlatabiliyor veya duraklatabiliyorsunuz. Yıkama seçimlerine, kalan süreye ve yıkama tamamlandığında verilen bitirme uyarılarına da uygulama üzerinden göz atabiliyorsunuz. Böylece yıkama sona erene kadar makinenin başında beklemek zorunda kalmadan çamaşırlarınızın doğru biçimde yıkandıklarından emin olabiliyorsunuz.
Enerji tüketimini gösteren uygulama
Aynı özellikler Samsung Inverter model klimada da sergileniyor. Samsung, bu ürüne yerleştirdiği ‘Smart Wi-Fi’ özelliğiyle klimanın ayarlarının mobil cihazlar üzerinden yapılabilmesi imkanını sunuyor. Uygulamanın güzel olan bir diğer özelliği ise haftalık ve aylık olarak enerji tüketimini göstermesi. Böylece klima kullanımında en çok yaşanan sürpriz faturalardan böylece uzak durulabiliyor.
Bunların yanı sıra akıllı klima otomatik hata izleme sistemi olan Smart Check – Akıllı Kontrol – özelliğine sahip. Bu özelliği sayesinde erken bir aşamada problemleri saptayabiliyor. Telefonunuza indireceğiniz uygulama ile klimada yaşanan soruna hızlı ve kolay bir şekilde çözüm bulabiliyorsunuz.
Görünmez bir arayüz gelecek
Hüseyin Erel “Çok yakın gelecekte evlerimizdeki teknoloji, tüketicinin kişisel tercih ve alışkanlıklarını aklında tutup, ihtiyaçlarını öngörerek, iletişime geçebilecek yeterlilikte görünmez bir arayüz haline gelecek” diyor ve ekliyor: “Global çapta değişen sosyal eğilimler ve çevresel koşullar sonucunda ihtiyaçlarımızın da hızlıca değiştiği bir dünyada yaşam alanlarımızın da bu doğrultuda şekillenmesi kaçınılmaz bir hale geliyor.”
Bu noktada dikkat çekici bir veri Internet Live Stats platformundan. Internet Live Stats’ın verilerine göre sadece 2011 yılından bu yana internet kullanımında yüzde 10’luk bir artış olduğu görülüyor. “Mobilitenin ve iletişim teknolojilerinin hızlı gelişimi insanları daha önce hiç olmadığı şekilde bir araya getirerek sosyalleşme ve dış dünyaya sınırsız bir erişim imkanı sağlıyor” diyen Erel, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı tarafından yapılan araştırmaların 2023 yılında global nüfusun yüzde 60’ının şehirde yaşıyor olacağını ve kentleşme ve göç oranının katlanarak artacağını gösterdiğini hatırlatıyor.
Kaynaklar azalırken akıllı olmak zorundasınız
Erel açıklamasını şöyle sürdürüyor: “Kentleşmenin ve sosyalleşme trendlerinin doğal sonucu olarak yaşam alanlarının verimli kullanımı, dijital trend ve sürekli bağlantı halinde olma ihtiyacının ön plana çıktığını görüyoruz. Bununla birlikte kaynakların giderek tükenmesi, tüketimin hızla artması, nüfus artışıyla ortaya çıkan güvenlik ve artan çevre felaketlerinden korunma gibi sorunlar global çaplı bir çözüm arayışını doğuruyor. Yaşam alanlarının artan nüfusla daralması ve ev teknolojilerinin de bu doğrultuda multi fonksiyonel ve ekstra güvenli olarak tasarlanması gerekiyor. Toplu yaşam alanlarında akıllı yaşam çözümleri kaçınılmaz hale geliyor.”
Erel, geleceğin evlerini ise şöyle anlatıyor: “Basitlik ve kullanışlılık özellikle ön plana çıkacak. Yemek pişirme, yeme, uyuma ve çalışma gibi aktiviteleri tüm ailenin interaktif bir şekilde yapmasına olanak sağlayacak. Evimizin her bir parçası akıllanacak ve sosyal medya ile entegre bir hale gelerek en hızlı şekilde bağlanma, sosyalleşmeyi ve ihtiyaçlarınızı karşılamanızı mümkün kılacak. İçerik paylaşımı görülmedik bir kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor olacak. Eve giren kişileri tanıyan akıllı eviniz sizin ve arkadaşlarınızın kişisel tercih ve zevklerini aklında tutarak sizinle iletişim kurabilecek ya da sizin yerinize ışıklandırma ve müzik gibi tercihlerinizi gerçekleştirecek.”
Samsung güvenlik hizmetlerinde de var
Samsung, akıllı çözümleri sadece ev aletlerine değil, aynı zamanda ev güvenliği için de uygulamaya başladı. “Şu an kullandığımız akıllı ev teknolojileri dahilinde Samsung’un tüketicilerine sunduğu güvenlik hizmetleri, kullanıcıların dijital kapı kilitleri ve IP kameraları birbirine bağlayarak evlerinin içini izlemelerine olanak tanıyor” diyen Erel, kullanıcıların böylece evlerine kimin girip çıktığını uzaktan ve güvenli bir şekilde takip edebildiklerini anlatıyor. “Örneğin, kullanıcı evde değilken dijital kilit açılırsa, kullanıcının adına kayıtlı akıllı telefona bir mesaj geliyor ve bu mesajla ilgili mobil uygulamada Ev Görüntüleme fonksiyonu başlatılabiliyor. Bu fonksiyonla kullanıcı IP kameralarını kontrol ederek eve girenin aileden bir kişi mi yoksa yabancı mı olduğunu anında görüntüleyebiliyor. Eviniz eski tercihlerinizi aklında tutarak, hakkınızdaki tüm dijital ipuçlarını topluyor böylelikle özel zevk ve tercihlerinizi bilerek sizi tanıyor, ihtiyaçlarınızı anlayabiliyor. Sorularınızı sormadan ihtiyaçlarınızı farkına varıp size cevapları sunuyor” açıklamasında bulunuyor.
Bu yazı IT PRO’nun 181. sayısında yayınlanmıştır.