NATO’dan dünyanın en büyük siber tatbikatı

Kritik altyapılara artan siber saldırıların ardından NATO, tarihteki en kapsamlı siber güvenlik tatbikatını gerçekleştirme kararı aldı.

NATO’nun kararına göre, kurgusal bir ülke olan Berylia’ya gerçekleşen çok büyük bir saldırının önüne geçmek için NATO siber güvenlik uzmanları ter dökecek.

Kanunun üstünlüğü güncellenecek mi?

Gerçek zamanlı olarak gerçekleşecek saldırılar daha çok askeri üsler, enerji santralleri ve su tesisleri üzerine gerçekleşecek. Siber güvenlik uzmanları yaratılan simülasyon altında uluslararası hukuku da göz önüne alarak savunma yapmaya çalışacak. NATO, bu tatbikat sonrasında uluslararası kanunları gözden geçirip siber güvenlik maddelerinde güncelleme yapabilecek.

İlgili Makaleler

Siber barış

Estonya’da bulunan NATO Siber Savunma Merkezi (CCDCOE) üzerinden yönetilecek siber krizde farklı ekipler farklı savunma sistemleri deneyecek. Bu sırada NATO ile ortaklık yapan özel siber savunma şirketleri de katkı sağlayacak ve en etkili yöntemler ortaya çıkarılacak. Benzer senaryolara yedi yıldır katılan İngiliz akademisyen Doktor Adrian Venables, “Bugüne kadar en gerçekçi saldırı senaryosunu teste sokacağız. Artık siber savaşın kritik bir boyuta geldiği günümüzde bu testin dünya barışı için önemi büyük. Kara, hava ve deniz savaşları kadar bilgi savaşları da oldukça ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle hedefimiz siber barışı sağlamak.” şeklinde açıklamada bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu