Neden önemli: Bu anlaşma, Türkiye’de bulut bilişim ve yapay zeka altyapısının gelişimini hızlandıracak ve ülkenin bölgesel teknoloji kapasitesini güçlendirecek.
Turkcell ve Google Cloud, Türkiye’de ilk kez hiper ölçekli bir bulut bölgesi kurmak üzere ortak çalışma başlattı. Proje tamamlandığında, Türkiye Google Cloud’un küresel altyapı ağına dahil olacak ve şirketlerin verilerini ülke içinde saklayabileceği yerel bir bulut sistemi devreye alınacak.
Anlaşma kapsamında Turkcell, 2032 yılı sonuna kadar 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Bu yatırımın, Türkiye ekonomisine 5 milyar doların üzerinde değer yaratması öngörülüyor. Yeni bulut bölgesinin 2028-2029 yıllarında faaliyete geçmesi ve üç veya daha fazla alandan (zone) oluşması planlanıyor.
“Türkiye için tarihi bir adım”
San Francisco’da düzenlenen lansmanda konuşan Google Cloud CEO’su Thomas Kurian, Turkcell ile 2,5 yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Türkiye’de kurulacak bulut bölgesi, ABD’deki bir Google Cloud merkezinde bulunan tüm teknolojik özelliklere sahip olacak.” dedi.
Kurian, Türkiye’nin dijital dönüşümünde yeni bir sayfa açıldığını, bu merkezin ülkedeki şirketlerin modernizasyon sürecini hızlandıracağını vurguladı.
Turkcell CEO’su Ali Taha Koç ise “İlk kez hiper ölçekli bir veri merkezi kuruyoruz. Türkiye’nin regülasyonlarına yüzde 100 uyumlu, egemen bulut altyapısını getiriyoruz. Veriler Türkiye’de kalacak.” dedi.
Koç ayrıca, üç ayrı veri merkezi kurulacağını, mevcut kapasitenin iki katına çıkarılacağını ve 2028 itibarıyla hiper ölçekli hizmetlerin başlayacağını duyurdu.
Türkiye, Google Cloud’un küresel ağına dahil oluyor
Turkcell’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, bu iş birliğinin Türkiye’nin dijital dönüşümünü hızlandıracağı ve ülkeyi bölgesel bir inovasyon merkezi haline getireceği ifade edildi. Yeni bulut bölgesi, kurumlara yerel veri barındırma olanağı sunarak veri egemenliği ve düşük gecikmeli erişim avantajı sağlayacak.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da anlaşmaya ilişkin mesajında, “Bu iş birliği, Türkiye’nin dijital egemenliğini güçlendirecek ve ülkemizi teknoloji ile sürdürülebilir büyümenin merkezi haline getirecek.” değerlendirmesinde bulundu.



