Neden önemli: Şirket bu adımla yarı iletken sektöründe rekabeti kızıştırıyor. Performans artışı ve enerji tasarrufu sağlayan yeni teknoloji, küresel pazarda önemli bir dönüşüm başlatıyor.
Dünyanın en büyük yonga üreticilerinden TSMC, 1.4nm üretim teknolojisini hayata geçirecek yeni tesisi için hazırlıklarını öne aldı. Şirket, Tayvan’ın Taichung şehrinde kurulacak “Fab 25” tesisinde inşaatı planlanandan daha erken başlatmayı hedefliyor. Ekim ayında başlaması öngörülen inşaat sürecinin ilk etapta 49 milyar dolarlık dev bir yatırımla destekleneceği belirtiliyor. Böylece TSMC, rakiplerine kıyasla daha agresif bir üretim takvimi oluşturmuş olacak.
Seri üretim için 2028 takvimi belirlendi
Şirketin yol haritasına göre 2nm sürecinde seri üretim 2025’in son çeyreğinde başlayacak. Bu adımın ardından 1.4nm teknolojisi için deneme üretimi 2027’nin sonunda gerçekleştirilecek. Tam ölçekli seri üretimin 2028’in ikinci yarısında başlaması planlanıyor. Yeni teknolojinin sağladığı %15 performans artışı ve %30 enerji tasarrufu, endüstride büyük ilgi görüyor.
Fab 25 üretim hattını genişletecek
Fab 25 tesisi dört ayrı üretim hattıyla hizmet verecek. İlk fabrika doğrudan 1.4nm teknolojisi üzerine yoğunlaşacak. Diğer üç fabrika da wafer üretimini destekleyecek şekilde yapılandırılacak. Şirket, tedarik zincirindeki iş ortaklarını erkenden sürece dahil ederek ekipman teslimatında gecikme yaşanmamasını amaçlıyor. Böylece üretim takvimi aksatılmadan ilerleyebilecek.
1.4nm wafer fiyatları yüksek seyredecek
Yeni üretim teknolojisi maliyet açısından müşteriler için önemli bir yük getirecek. 2nm node için wafer başına fiyat yaklaşık 30.000 dolar olarak biliniyor. 1.4nm wafer üretiminde ise maliyetin 45.000 dolara kadar çıkacağı ifade ediliyor. Bu rakam, yeni sürecin özellikle büyük ölçekli şirketler tarafından tercih edilmesini zorunlu kılacak.
TSMC ileri teknolojilere yatırım yapmayı sürdürüyor
TSMC’nin 1.4nm süreci için attığı adımlar, şirketin rekabet avantajını koruma stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Teknoloji devi, 1nm litografi üzerine de Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor. Bu yaklaşım, yarı iletken endüstrisinde pazar payını artırmak isteyen şirketler için yeni bir rekabet alanı yaratıyor.
Yarı iletken sektöründe rekabet büyüyor
Küresel yarı iletken pazarı her geçen yıl daha kritik bir noktaya ulaşıyor. Özellikle yapay zeka ve yüksek performanslı hesaplama çözümlerine yönelik talep arttıkça, daha küçük üretim teknolojilerine olan ihtiyaç hızla yükseliyor. TSMC’nin agresif üretim planı, Intel ve Samsung gibi rakiplerini de daha hızlı hareket etmeye zorlayabilir.




