WhatsApp üçüncü taraf yapay zeka botlarını yasakladığını duyurdu

Şirket, hizmet şartlarını güncelleyerek Meta AI dışındaki genel amaçlı yapay zeka sohbet botlarını 15 Ocak 2026’dan itibaren yasaklayacak.

WhatsApp, üçüncü taraf yapay zeka botlarına kapıyı kapatan yeni bir politika değişikliğini devreye alıyor. Meta çatısı altındaki mesajlaşma platformu, WhatsApp Business API hizmet şartlarına “AI sağlayıcıları” başlığı altında yeni bir madde ekleyerek, ana ürünü genel amaçlı yapay zeka sohbeti olan servislerin WhatsApp üzerinden sunulmasını yasakladı. Düzenleme küresel ölçekte geçerli olacak ve 15 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek.

Genel amaçlı botlar yerine müşteri hizmeti botları kalıyor

Yeni şartlara göre ChatGPT, Microsoft Copilot, Perplexity, Luzia ve benzeri “genel amaçlı” botlar WhatsApp’ta çalıştırılamayacak. Meta, WhatsApp altyapısının bu tür botların ticari API üzerinden dağıtılmasıyla uyumsuz bir kullanım biçimine dönüştüğünü savunuyor. Buna karşılık, şirketlerin müşteri hizmeti, satış, bildirim veya destek amaçlı botları API üzerinden kullanmaya devam edebileceği belirtiliyor. Yani yasak, yapay zekayı doğrudan “ürün” olarak sunan botları hedefliyor.

Bot erişimi Meta AI ile sınırlanıyor

Meta AI dışındaki botların devreden çıkmasıyla, bağımsız geliştiricilerin WhatsApp’taki erişim kanalı da kapanmış olacak. Şirketin açıklamaları, bu değişikliğin üçüncü taraf bot sağlayıcılarını platformdan çekilmeye zorlayacağını kabul ediyor. Ocak 2026 sonrası WhatsApp içinde genel amaçlı bot deneyimi büyük ölçüde Meta AI ile sınırlı kalacak. Bu adım, Meta’nın yapay zeka özelliklerini tüm ekosisteminde tekil bir yapıda toplama stratejisinin WhatsApp ayağı olarak değerlendiriliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu