Akciğer kanserini erkenden teşhis eden robot geliştirildi

Robotik teknoloji sayesinde akciğer kanserini erken teşhis etmeyi başaran doktorlar hastalara umut veriyor.

Pandemi ile birlikte sağlık alanında robot ve yapay zekanın kullanımında büyük bir sıçrama yaşandı. ABD’nin St. Joseph’s/Candler hastanesinde bu gelişmeler içerisinde oldukça umut vadedici bir kullanıma rastlıyoruz. Robotik ile akciğer kanserini erken teşhis eden robot ise umut veriyor.

İleri seviye görüntüleme

Auris Health’s Monarch Platformu ya da kısa adıyla “the Monarch robotu” olarak bilinen sistem bir süredir test ediliyordu. Nihayet istenen sonuçlara ulaşan araştırma ekibinden doktor Michael Mullins, “Erken teşhis dışında ileri seviye görüntüleme alanında da çok önemli bir yol kat ettik. Örneğin, sigara kaynaklı çok ağır bir akciğer kanseri vakasında yeni robot platformu sayesinde daha az riskli ameliyat gerçekleştirebiliriz.” diyor ve ekliyor, “Normalde hastayı ameliyata aldıktan sonra karşılaşacağımız birçok konuyu dışarıdan tetkik edebiliyoruz. Bu sayede ameliyata daha iyi hazırlanıyor yapılması gereken müdahale ve olası senaryolara daha iyi hazırlanabiliyoruz.”

Operasyon sırasında uzaktan kumanda kullanan Monarch robotu bir insanın sahip olamayacağı hassas müdahaleler gerçekleştirebiliyor. Akciğer ya da farklı bir organa zarar vermeden sadece tümörü hedef alabilen doktorlar artık çok daha zorlu ameliyatlarda hayat kurtarma şansına sahip olduklarını dile getiriyorlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu