Google artık robot üretecek

Teknoloji devi Google, insanların ve hayvanların hareket özelliklerini taklit edebilen robotlar üreten Boston Dynamics şirketini satın aldı.

Boston Dynamics, geçtiğimiz altı ay içinde robotik ürünler konusunda Google tarafından satın alınan sekizinci şirket oldu. Bu da firmanın yakın zamanda bu proje üzerinde büyük çıkış yapacak ürünler geliştirmek istediğini ortaya koymuş oldu. Google’dan Android’in kurucularından Andy Rubin’in yürüttüğü robot projesinin boyutları ve mali büyüklüğü konusunda açıklama yapılmadı.

Boston Dynamics, yıllardır robot alanında ilginç denemeler yapan bir şirket. Şirketin geliştirdiği robotlara ilişkin videoları internette milyonlarca kişi tarafından izleniyor. Bunlardan biri bir makinadan beklenmeyecek kadar çevik olan, karda ve buzda yürüyebilen BigDog. Dört bacaklı başka bir robot WildCat de bir otoparkta çekilen görüntülerde, süratle koşuyor ve kendi ekseninde dönüyor. Diğer robot Petman ise insan gibi yürüyebilen, jimnastik hareketlerini yapabilen, beden ısısı, nem ve terleme gibi insan fizyonomisini taklit ediyor.  Dikey yüzeylere tırmanabilen böcek-robotlar ve SquishBot gibi dar yüzeylerde hareket edebilen ve şekil değiştirebilen robotlar da Boston Dynamics tarafından geliştirdikleri robotlar arasında. Robotlarla ilgili videolarda, bırakılan yorumlar arasında bu robotların şaşırtıcı çevikliği ve hareketliliği ön plana çıkarken, bilim-kurgu öykülerinde ve Terminatör gibi film serilerinden akılda kalanlarla bu robotların insan ırkına karşı gelmeleri ve kötülük yapabilmeleri gibi konular da mevcut.

Ticari kullanım için robot satışı yapmayan Boston Dynamics daha önce Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) görev yapan bir profesör tarafından 1992’de kuruldu. Japon elektronik devi Sony’ye robot köpek Aibo gibi uygulamalarda danışmanlık hizmeti veren şirket daha çok Pentagon’un finanse ettiği İleri Savunma Araştırmaları Projesi (Darpa) için arazi robotu ve mobil teknoloji geliştiriyordu. Boston Dynamics’in Google’daki rolünün ne olacağı şu an için bilinmiyor ancak, Google  askeri teknolojilerle ilgilenmediklerini açıkladı. Son satın almanın ardından “Gelecek harika görünüyor” şeklinde Tweet atan Andy Rubin ise, daha önce verdiği bir röportajda tüm bu satın almaların Google’ın kendi fabrikalarında kullanacağı robotlar geliştirmek için olduğunu söylemişti.

Boston Dynamics tarafından geliştirilmiş en son robot olan WildCat’e ait bir video

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu