Google Fransa’da yayıncılarla görüşecek

Bir mahkeme tarafından alınan karara göre Google, Fransa’da ödeme yapma konusunda yayıncılarla görüşme başlatması gerekiyor.

ABD merkezli teknoloji devi Google’ın Avrupa ile imtihanı sürüyor. Geçtiğimiz aylarda yayıncılarla mahkemelik olan Google, Fransa’da ödeme yapmak için bu yayıncılarla görüşme yapmaya zorlanıyor. Reuters’in haberine göre temyiz mahkemesi Google’a Fransa’da yayıncılara ödeme için görüşme yapmasına karar verdi.

Buna göre Google’ın Fransa’daki yayıncılarla içeriklerini kullanmak için ödeme yapmaları konusunda görüşmeler başlatması gerekiyor. Alınan kararın dayanağı ise yenilenmiş AB telif hakkı kurallarında yer alan “komşu hak” kapsamı olarak gösteriliyor. Telif hakkı kurallarına göre yayıncılara çevrimiçi platformlardan ücret talep etmelerine olanak tanınıyor.

Google’ın bağlı bulunduğu Alphabet şirketi geçtiğimiz günlerde önümüzdeki üç yıl içinde dünya çapındaki yayıncılara haberleri için 1 milyar dolar ödeme taahhüdünde bulunmuştu. Ancak Fransa’da yapılan bu yeni düzenleme biraz farklı. Bu yeni düzenleme yayıncılara ve haber ajanslarına haberler için ücret ödeyecek sürdürülebilir bir metodoloji bulmayı hedefliyor.

Google’ın haber yayıncılarıyla işbirliği kurduğu Google News Showcase adlı programı, Der Spiegel, Stern, Die Zeit gibi Almanya merkezli yayınları ve Folha de S.Paulo, Band ve Infobae gibi Brezilya yayınlarını ve bu ülkeleri kapsıyor.

Fransız mahkemesinin kararı, dünyanın en büyük arama motoru olan Google’ın, medya gruplarını sakinleştirmek ve Fransız yayıncılara haberleri için ödeme yapacak bir anlaşmaya varmaya hazır olduğunu söylemesinden saatler sonra geldi. Google yaptığı açıklamada, “Önceliğimiz Fransız yayıncıları ve basın ajanslarıyla bir anlaşmaya varmaktır. Kararın bazı kısımlarında hukuki netlik elde etmek için temyizde bulunduk ve şimdi Paris temyiz mahkemesinin kararını inceleyeceğiz.” denildi.

Verilen bu karar Nisan ayında Fransa’nın rekabet otoritesinin Google’a yayıncılar ve haber ajanslarıyla “korunan içeriğin yeniden kullanılması karşılığında kendilerine verilecek ücret” konusunda pazarlık yapma talimatı veren bir başka kararını doğrular nitelikte.

Aynı karar uyarınca, ilgili otorite Google’a yayıncılarla üç ay içinde görüşmeleri başlatma talimatı vermişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu