Donanım yazılımı kullanımı azalıyor

Donanım yazılımları, eskisi gibi tek noktadan yönetilemeyeceği için daha az tercih ediliyor.

Teknolojinin gelişmesi aynı zamanda firmaların siber güvenlik önlemlerini artırmalarına sebep oluyor. Çünkü teknolojik ortamlarda, veri hırsızlığında artış yaşanıyor ve bu da müşterilere çok fazla zarar veriyor. Ancak, kaynak kodunun çalındığı bildirilen MSI’a yönelik siber saldırının teşhis edilmesi zorlaştığı için donanım yazılımlarına olan merak da artıyor.

Donanım yazılımları aslında önceki zamanlarda daha rahat kontrol edilebiliyordu. Bir aygıtın çalışan yazılımının sadece küçük bir kısmı depolanabiliyordu ve genel olarak sadece donanımı doğrudan çalıştıran API’ler söz konusuydu. Ama artık bütün yığınları tutabilmek için farklı algoritmalar bulunuyor. Bu da her birini tek noktadan yönetemeyeceğiniz anlamına geliyor. Bunun da bazı olumsuz sonuçları bulunuyor. Öncelikle, neredeyse hiç tüketici pazarı yok. Uzmanlar ya da çalışanlar da durup dururken donanım yazılımı almak istemiyor. Çünkü çok sayıda açık kaynak ve ücretsiz olarak üretici yazılımları bulunuyor.

Bunlara ek olarak firmalar diğer firmalardan ürün yazılımı satın alabiliyor. Böylece donanımı ve sabit yazılımı aynı anda geliştirmek gerekiyor. Aslında genel olarak bakıldığında; çalınan aygıt yazılımının pazarının olması son derece normaldir. Şirketler, cihazlarını iş modellerine kilitlemek için ürün yazılımı kullanmayı tercih ediyor. Örneğin, Apple da bu yöntemi kullanıyor. Cihazlarına üçüncü taraf ürün yazılımı koyamıyorsunuz ama güncellemeler durduktan sonra eski cihazların aşamalı olarak gitmesine izin vereceksiniz ve böylece fark etmeyeceksiniz.

Bu bilgilerin yanı sıra, üreticinin güncelleyebileceği kapalı ürün yazılımının, onarım yasalarını ihlal edeceğine dair tahminler bulunuyor. Cihazınız eski gömülü yazılım sebebiyle çalışmayı durdurursa, onu nasıl düzeltmeniz gerekiyor? Ürün yazılımını diğer bileşenler gibi değiştirebilirseniz bunu yapmak kolay olacak. Ama üretici bunu yapmanız için gereken bilgileri size vermiyor. Böylece yapmak istediği pazarlık daha net oluyor.

Donanım yazılımı zaman içerisinde eski konumuna ulaşmalı. Bu şekilde devam ederse firmalar donanım yazılımlardan uzaklaşacak ve sonuçta da bu yazılımlar yerini başka sistemlere bırakacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu