Kaçırmayın: Jüpiter Ülker’in içinden geçiyor!

Mart ayında, batıda akşam saatlerinde tüm ay boyunca parlak bir şekilde parlayan Jüpiter'i bulabilirsiniz.

Mart 2024’te gökyüzünde neler var? Jüpiter’in parlaklığı, Ay-Jüpiter yakınlaşması, Ay ve Yedi Kız Kardeş arasındaki ziyaret, Merkür’ün görünürlüğü, bir kısmi ay tutulması ve çıplak gözle görülebilecek bir kuyruklu yıldız!

12P/Pons-Brooks Kuyruklu Yıldızı'nın Mart ayı boyunca değişen konumunu gösteren gökyüzü grafiği. Gökyüzü tamamen karanlık olur olmaz batı-kuzeybatıdaki kuyruklu yıldızı bulun. Ay ilerledikçe daha da düşüyor.
12P/Pons-Brooks Kuyruklu Yıldızı’nın Mart ayı boyunca değişen konumunu gösteren gökyüzü grafiği. Gökyüzü tamamen karanlık olur olmaz batı-kuzeybatıdaki kuyruklu yıldızı bulun. Ay ilerledikçe daha da düşüyor.

Mart ayında, batıda akşam saatlerinde tüm ay boyunca parlak bir şekilde parlayan Jüpiter’i bulabilirsiniz. 13 Mart’ta ise yanına hilal şeklindeki Ay da katılıyor. İkili, dürbünle birlikte izlendiğinde harika bir görüntü oluşturuyor.

13 Mart akşamı, gün batımından bir saat sonra Jüpiter'i Ay'la birlikte gösteren gökyüzü haritası.
13 Mart akşamı, gün batımından bir saat sonra Jüpiter’i Ay’la birlikte gösteren gökyüzü haritası.

Ertesi akşam, hilal Ay, Yedi Kız Kardeş yıldız kümesinin içinden geçiyor. Bu da, küçük bir teleskop veya dürbünle izleyen gökyüzü meraklıları için büyüleyici bir manzara yaratıyor.

Merkür’ü gökyüzünde ne zaman görebiliriz?

21-25 Mart arasında ise, Kuzey Yarımküre’deki izleyiciler, yılın en iyi fırsatını yakalayarak Merkür’ü akşam gökyüzünde görebilirler. Gün batımından yarım saat sonra, batıda parlak bir şekilde parlayan gezegeni arayın.

21-25 Mart akşamları gün batımından yaklaşık 30-40 dakika sonra Jüpiter ve Merkür'ü gösteren gökyüzü haritası.
21-25 Mart akşamları gün batımından yaklaşık 30-40 dakika sonra Jüpiter ve Merkür’ü gösteren gökyüzü haritası.

24-25 Mart’ta, kısmi bir ay tutulması gerçekleşiyor. Bu tutulmada, Ay, Dünya’nın gölgesinin dış kısmı olan penumbra içinden geçiyor. Bu tür bir tutulmada, Ay’ın parlaklığında hafif bir azalma oluyor. Ancak bunu fark etmek genellikle zor oluyor. Yine de, tutulmadan önce ve sonra Ay’a bakarsanız, farkı görebilirsiniz. Tutulmanın doruğunda, bazen Ay’ın yüzeyinde hafif bir parlaklık gradyanı görebilirsiniz.

Mart 2024 için Ay'ın evreleri.
Mart 2024 için Ay’ın evreleri.

25 Mart’ta, dolunay oluyor. Aynı gece, kısmi ay tutulması da devam ediyor. Ay, Dünya’nın gölgesinin dış kısmı olan penumbra içinden geçerken, parlaklığında hafif bir azalma oluyor. Bu tür bir tutulmada, parlaklık azalması çok belirgin olmuyor, ancak tutulmanın doruğunda, Ay’ın yüzeyinde hafif bir parlaklık gradyanı görebilirsiniz.

Tüm ay boyunca, 12P/Pons-Brooks kuyruklu yıldızı, 71 yıllık yörüngesinde Güneş’e en yakın noktasına doğru ilerliyor ve teleskop ve dürbünle gözlemlemeye uygun bir parlaklığa ulaşıyor. Kuyruklu yıldızın, Mart sonunda veya Nisan ayında çıplak gözle görülebilir hale gelme ihtimali de var. Kuyruklu yıldızı, gökyüzü tamamen karardıktan sonra batı-kuzeybatıda arayın. Ay boyunca kuyruklu yıldız daha aşağıya iniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu