Web Uzay Teleskobu, cüce gezegen üzerinde parlayan metan gazını görüntüledi!

Araştırmacılar, JWST ile gözlemlenen 12 kahverengi cüceden biri olan ve Dünya’dan 47 ışık yılı uzaklıkta bulunan W1935’i incelediler.

James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWST) yaptığı yeni gözlemler, güneş sistemimizin yakın komşuluğunda izole bir dünyada olası auroralara işaret ediyor. JWST kullanılarak yapılan gözlemlerle, astronomlar bir kahverengi cüce üzerinde metan emisyonu keşfettiler. Bu, soğuk ve yıldızı olmayan bir kahverengi cüce için beklenmedik bir bulgu çünkü üst atmosferini ısıtacak ve metanın parlamasını sağlayacak açık bir enerji kaynağı yok.

Araştırmacılar, JWST ile gözlemlenen 12 kahverengi cüceden biri olan ve Dünya’dan 47 ışık yılı uzaklıkta bulunan W1935’i incelediler. Yüzey sıcaklığı yaklaşık 400° Fahrenheit olan bu soğuk kahverengi cüce, çikolatalı kurabiye pişirilecek sıcaklıkta. W1935’in kütlesi tam olarak bilinmese de, muhtemelen Jüpiter’in 6 ila 35 katı arasında değişiyor.

Web Uzay Teleskobu
Web Uzay Teleskobu

Bilgisayar modellemesi, kahverengi cücenin atmosferinde bir sıcaklık tersine çevrilmesi olabileceğini ortaya koydu. Bu fenomen, atmosferin yükseklik arttıkça ısınması anlamına geliyor. Sıcaklık tersine çevrilmeleri, yıldızların etrafında dönen gezegenlerde kolayca meydana gelebilir, ancak W1935 izole olduğu için bu fenomen özellikle şaşırtıcı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu