Yenilenebilir enerjide çığır açan buluş: %27.1 verimlilik!

Bu yeni tip güneş hücreleri, bir posta pulu büyüklüğünde ve henüz bir kare inçten küçük boyutlarda test ediliyor.

Güneş enerjisi alanında Singapur’dan gelen haberler, yenilenebilir enerji endüstrisi için oldukça parlak ve dönüştürücü nitelikte. Bunun en büyük nedeni, Ulusal Singapur Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından kaydedilen olağanüstü verimlilik oranları. Araştırmacılar, üç katmanlı, perovskit/silikon tandem hücreleri kullanarak güneşi elektriğe dönüştürme oranını %27.1’e çıkarmayı başardı. Bu oran, üniversite tarafından “sertifikalı dünya rekoru” olarak kabul ediliyor.

Yenilenebilir Enerjide Çığır Açan Buluş: %27.1 Verimlilik!
Yenilenebilir Enerjide Çığır Açan Buluş: %27.1 Verimlilik!

Bu yeni tip güneş hücreleri, bir posta pulu büyüklüğünde ve henüz bir kare inçten küçük boyutlarda test ediliyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, çoğu güneş panelinin verimlilik oranları %15-20 arasında değişiyor. Eğer Singapur’daki sonuçlar standart hale gelebilirse, güneş enerjisi üretimi, zaten etkileyici olan artış oranlarını daha da hızlandırabilir.

Bu ilerleme, perovskit güneş hücreleri alanında 15 yıllık süregelen araştırmaların ardından, perovskitlere siyanat eklenmesiyle yapısal stabilite ve güç dönüşüm verimliliğinin artırılmasına yönelik ilk deneysel kanıtı oluşturuyor. Araştırma ve geliştirme sırasında, siyanatla güçlendirilmiş perovskit, yüzlerce saat boyunca kesintisiz çalışarak, tipik hücrelerden daha yüksek voltajlar elde etmeyi başardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu