E-atıklar hızla büyüyor

Bu yıl ABD’de tüketiciler 9 milyon tondan fazla atık yaratacak. Eski cihazlar yeni yıl hediyesi ile değiştirileceğinden yılın bu zamanında çokça e-atık ortaya çıkar. Geri dönüşüm kutusu için cihazlarınızı hazırlamak adına burada bazı ipuçları bulunuyor.

Geçtiğimiz gün şaşırtıcı aynı zamanda endişe verici bir istatistik rakamları ile karşılaştım. Yeni bir rapora göre, dünya çapında elektronik atıklarının ağırlığında üç bir oranında artarak 2017 itibariyle 60 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Rapor; BM kuruluşları, endüstriler, hükümetler, sivil toplum kuruluşları, bilim kuruluşlarının ortaklığı ile “E-Atık Sorun Çözme Girişimi (StEP)” tarafından derlenen verilere dayanıyor. Raporun verilerine göre,  ABD 9 milyon tondan fazla e-atık ile en çok üreten ülke. Çin de bir yılda 7 milyon ton üretim ile onu takip ediyor. E-atık; hurda buzdolapları, televizyonlar, cep telefonları, bilgisayarlar, monitörler, e-oyuncaklar ve diğer elektrik kablolu ya da pilli ürünleri içeriyor.  StEP Girişimi tarafından yapılan yeni bir interaktif e-atık haritası, dünyada ne kadar e-atığın olduğunu gösteriyor. eatik

Eski elektronik hurdalar birden fazla sorun yaratır. Elektronik cihazlar ağır metaller ile donatıldığı için –kurşun, kadmiyum, cıva gibi –   onların zehirli elementlerinin bir atık sahasına taşıdığınızda toprağa hatta yer altı suyuna nüfuz edebileceği için bu bir sorun olur. Geri dönüştürülse bile, o eski cihazların önemli bir kısmı gelişmekte olan ülkelere gönderiliyor. Orada yaşayan insanlar da o cihazların çeşitli parçalarını satmak için toplayıp kendi sağlığını tehlikeye atıyor. Ancak yine de, cihazları atmak yerine geri dönüşüm yapmak daha iyidir.

Geri dönüşümlü elektronik donanımları alacak bir site bulmak kolay, ancak dijital araçları geri dönüşüme göndermeden önce, birkaç şeyi hatırlamakta yarar var.

Bir bilgisayarın geri dönüşümünü sağlamak istiyorsanız, sabit sürücüyü çıkarın. Sadece verileri silmek gerçek temizlik olmaz, o bilgiler o kolayca geri alınabilir. Bir çekiç ile (aslında bir tür eğlence) vurun ya da bir kova su içinde bırakın ve sonra geri dönüşüm yapın.  Diski temizlemek için bir programa para ödemenize gerek, tabi bilgisayarınızdan diski nasıl çıkarmanız gerektiğini bilmiyorsanız.

Aynı şey kameranız için de geçerli. Bellek kartını çıkarın ve geri dönüşüme göndermeden önce parçalayın.

Akıllı telefonunuzu atmadan önce, tüm verilerinizi silmek için sıfırlayın – tabii ki yedekleme yaptıktan sonra.

iTunes kullanıyorsanız, cihazınızın yetkisini almanız gerekiyor. Sadece iTunes’daki yönlendirmeleri izlemeniz yeterli. Tüm cihazlarınızın yetkisini almanız gerekebilir, ama endişelenmeyin. Eline aldığınız herhangi birini kolayca yeniden yetkilendirme yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu