Teknolojinin 2015’i

Geleceğe Dönüş II (Back to the Future II) filminde Martin McFly zamanda yolculuk yapabilen kült otomobili DeLorean DMC-12 ile 21 Ekim 2015 tarihine yolculuk yapar.

Yaşadığı aynı kasabanın değişimi ise inanılmazdır. Uçan kaykaylar, kendi kendine bağlanan bağcıklı ayakkabılar, kurutma makinalı montlar ve daha birçok inanılmaz teknoloji vardır. 1989 yılında vizyona girmiş bir filmde şu anda içerisinde bulunduğumuz 2015 yılı için tahminler bir hayli uçuk geliyor olsa da, aslında insanoğlu bu 30 yıl içerisinde çok daha fazlasını yaptı. Uçan kaykaylara daha çok var ama elektrikli birçok tek tekerli alet ile benzer deneyimi yaşayabiliyorsunuz. Ayakkabınızın bağcığı otomatik olarak bağlanmayabilir ancak adımlarınızı sayabiliyor, haritada nerede olduğunuzu gösterebiliyor veya kaç kalori yaktığınızı hesaplayabiliyor. Baş döndürücü birçok teknoloji var ve ilk filmin gösterim yılından yani 1985’den kimi alıp 2015’e getirseniz küçük dilini yutar, teknolojinin bu kadar gelişmiş olacağını hayal bile edemezdi.

Peki, Geleceğe Dönüş II filminin tasvir edildiği 2015 yılında bizleri ne gibi teknoloji başlıkları bekliyor hızlıca göz atalım…

Otonom otomobiller listemizin ilk sırasında yer alıyor. Bu sene gerçekleştirilecek olan CES fuarında da birçok otomobil firması artık kendi kendine hareket eden teknolojilerini tanıtıyor olacak. 2015 sonuna geldiğimizde YouTube videosunda değil, galerilerde satışta olan araçlar artık kendi kendilerine park etmekten çok daha fazlasını yapıyor olacaklar.

Akıllı evler çılgınlığının yaşanacağını şimdiden söyleyebiliriz. Güvenlik ve eğlence başta olmak üzere evlerdeki tüm cihazlar yavaş yavaş internete ve ev ağına bağlanmaya başlayacaklar. Kapı kilidinden, PVC pencerecilere kadar tüm üreticiler akıllı evlerin bir parçası olmak zorunda kalacak.

Giyilebilir teknolojilerde patlamaya yaşanacağını söyleyebilmek için kahin olmaya gerek yok. Gözlükler, akıllı saatler, bileklikler ve daha birçok akıllı ürün hayatımıza girecek. Yeni bükülebilir ekranlar sayesinde giyilebilir cihazların kullanım alanları da genişlemiş olacak. Giyilebilir teknolojilerin bir diğer bacağı olan sağlık teknolojilerinin de patlama yapacağı bir yıl olacak. Artık üzerinizde taşıdığınız birçok cihaz size sağlığınız hakkında bilgi verecek, acil durumlarda uyarı yapacak.

2014 yılında uluslararası firmaların yaşadığı devasa güvenlik açıkları milyarlarca dolar kayıplara sebep oldu. 2015 bu dijital saldırıların çok daha fazla yaşandığı ve artık doğrudan hayatımızı etkileyecek sonuçlara sebebiyet veren olayların yaşandığı bir yıl olacak. Her şeyin akıllanması ve dijital yaşamın gerçek yaşamı ile sıkı bir bağ kurması sebebiyle yaşanacak saldırıların etkileri giderek büyüyecek. Bu saldırılar sonucunda ulaşımlar aksayabilir, üretimler durabilir ve hatta ekonomi odaklı saldırılar sebebiyle para piyasalarını etkileyecek sonuçlar ortaya çıkabilir. 2015 güvenlik zafiyetlerini çok daha fazla konuştuğumuz bir yıl olacak.

Ve elbette çok daha yenilikçi ürünler ile karşılaşacaksınız. Daha hızlı, daha yüksek megapikselli ve daha ilginç özelliğe sahip cep telefonları ve tabletler, akıllı televizyonlar çıkacak. Nesnelerin interneti kavramı çerçevesinde duvardaki saatinizden, kahve içtiğiniz fincana kadar birçok nesne internete bağlanabilir hale gelecek. Robot teknolojileri ve 3 boyutlu yazıcılar artık çok daha ulaşılabilir hale gelecek.

Ve muhtemelen… Ve maalesef… modern insan dijital yaşamda daha çok vakit geçirip, gerçek hayatı çok daha fazla ıskalayacak. Hepinize mutlu seneler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu