API kullanımının şirketler için stratejik değeri

Dünyadaki ekonomik aktivitelerdeki ciro ve karlılığın, başta mobil uygulamalar olmak üzere, tüketici uygulamalarına gittikçe daha bağımlı hale geldiği günümüzde bildiğimiz ekonomi kavramı artık yapı değiştirmiş durumdadır. “Uygulama ekonomisinin” yükselişte olduğuna dikkat çeken CA Technologies Türkiye Genel Müdürü Levent Şensezgin, “Önümüzdeki birkaç yıl, dijital iş yapma şeklinin bütün sektörleri domine ettiği bir dönem olacak” dedi ve API kullanımının bu konuda önemli bir noktada olduğuna dikkat çekti.

Kurumsal yazılım dünyasının öncü firmalarından CA Technologies’in sunduğu yazılımlar, şirketlerin uygulama ekonomisinin sundu- ğu fırsatlardan yararlanmalarını sağlıyor. API yönetim çözümleri kullanan firmaların rakiplerine göre daha yüksek karlılıklar elde ettikleri gözlemlenmektedir. 3 Haziran tarihinde CA Technologies Türkiye tarafından gerçekleştirilen seminerde Türkiye’nin önde gelen şirketlerine, CA Technologies’in API yönetimi ürün ailesinden olan ‘API Gateway’in kurumlara bu fırsatlardan yararlanmak için nasıl destek olduğu anlatıldı. CIO dergisi liderliğinde “API Kullanımının Şirketler için Stratejik Değeri” başlığı altında düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan CA Technologies Türkiye Genel Müdürü Levent Şensezgin, “Bugün her sektörden şirket, yazılım alanında geliştirme yapmaya yönelmek zorunda. Gartner’ın geçtiğimiz yıl yaptığı bir araştırma, CEO’ların kurumlarını, giderek teknoloji şirketine dö- nüştürmeyi düşünmek zorunda olduklarını ortaya koyuyor. Çünkü önümüzdeki birkaç yıl, dijital iş yapma şeklinin bütün sektörleri domine ettiği bir dönem olacak” dedi. CA Technologies’in geçtiğimiz yıl Vanson Bourne ile dünya genelinde yapmış olduğu Uygulama Ekonomisi Pazar Araştırması’nın sonuçlarını da paylaşan Şensezgin, “Uygulama ekonomisi gerçeğine uyum sağlamış şirketler ile uyum sağlayamamış olanlar arasında önemli bir ayrım var. Bu gerçeğe uyum sağlamış olanlar kârlılıklarını, uyum sağlayamayan diğer gruba göre yüzde 68 daha fazla artırıp, gelirlerinin yüzde 50’sini yeni ürün ve hizmetlerden elde eder hale gelirken; sundukları uygulamalar ile kaliteli bir tüketici deneyimi sağlayamayan şirketlerin ise yerlerinde saydıkları görülüyor” diye kaydetti. Günümüzde “uygulama ekonomisi”nin içinde ayakta kalmak isteyen şirketlerin teknolojiye olan yatırımları- nı yaklaşık yüzde 25 oranında arttırmak zorunda kaldıklarını söyleyen Şensezgin, API kullanımı ile bu yükün önemli oranda azalacağına; bunun yanı sıra bulut bazlı çözümler, yeni uygulamalar için altyapı ve güvenlik gibi yeni ihtiyaçlar vb.’lerine yö- nelik yüksek verimlilikte uygulamaların yine API kullanımı ile kolayca hayata geçirilebileceğine dikkat çekti.

CA_Etkinlik-CIO-Haziran-2015-2

İnovasyona iki şekilde katkı

CA Technologies tarafından kurulan API Academy’nin API Tasarım Direktörü Ronnie Mitra ise şirketlerin API kullanımı ile işlerini nasıl güçlendirebileceklerine açıklık getirdi. API’ların kullanımının, şirketlerde inovasyonun yaratılmasına iki şekilde katkı sağladığına dikkat çeken Mitra, “Bunlardan biri yeni fikirlerin yaratılması için bir altyapı sunması, diğeri ise değişim önündeki engelleri kaldırması” açıklamasında bulundu. Mitra, “API’lar inovasyonu tek başına yaratmazlar, ancak inovasyona giden yolda yeni fikirlerin doğmasını sağlarlar. Bir API geliştirin ve bunu uygulama geliştiricilere ücretsiz bir şekilde sunun. Sonrasında da yeni fikirlerin doğmasını bekleyin” dedi. Mitra, API kullanımı sayesinde gelirlerinde artış gözlemlenen farklı şirketlere de örnekler verdi. Bu şirketlerden biri herkesin yakından tanıdığı sosyal ağ ve mikroblog sitesi Twitter. Twitter için en önemli gelir kaynaklarından biri, hiç kuşkusuz sosyal ağ aracılığı ile verilen reklam gelirleridir. Reklam gelirlerini ise veri satışları takip etmektedir. Twitter, API gateway ürünleri aracılığı ile, anlaşmalı olduğu iş ortaklarının, uygulama içerisindeki veri setlerine site güvenliğini tehdit etmeden, kontrol altında ulaş- malarını sağlıyor. Bu da Twitter için API kullanımı sayesinde gerçekleşen gelir artışı anlamına geliyor. Kısacası Twitter, uygulama ekonomisinin sunduğu fırsatlardan faydalanarak kendisine yeni bir gelir kaynağı yaratmış durumda.

 

CA_Etkinlik-CIO-Haziran-2015-3

Uber geç kaldı, ama…

Mitra’nın diğer örneği ünlü taksi uygulaması Uber oldu. Dünyanın en değerli internet girişimlerinden biri haline gelen Uber, Ağustos 2014’te Uber API’yı kullanıma sundu. Uber’in, Uber API’yı kullanıma sunmakta geç kaldığına, ama buna rağmen kendi pazarı açısından bir ilki gerçekleştirdiğine dikkat çeken Mitra, “API kullanımı, turizm ve seyahat alanlarında uygulama geliştirenler için daha önceden hiç öngörülmemiş bir değer yarattı. Buna paralel olarak Uber’in erişim alanı da API sayesinde genişlemiş oldu” dedi. Mitra, şirketlerin kendi uygulamaları için geliştirip dışarıya açacakları API’ları, gelirlerini, pazara erişimlerini ve büyümelerini hızlandırmak için kullanabilecekleri gibi farklı platformlar arasında etkileşim yaratmak ve veri akışı sağlayarak iş zekasını desteklemek için de sunabileceklerini belirtti. CA Technologies sunduğu yazılımlar ile şirketlerin uygulama ekonomisinin sunduğu fırsatlardan yararlanmalarını sağlayarak değişim süreçlerine destek olmaktadır. Yazılım, tüm sektörler için günümüzde her zamankinden daha büyük önem arz etmektedir. CA Technologies, şirketlerin yazılım planlama süreçlerinden yazılımın geliştirilmesine, bu sürecin yönetiminden güvenliğine kadar her aşamasında, mobil, genel veya özel bulut, mainframe gibi farklı altyapılarda da şirketlere destek olarak, bizlerin yaşamlarına ve haberleşme şeklimize dokunmaktadır. CA Technologies yazılım ve çözümleri firmaların tüm bölümlerine ulaşarak kullanıcı deneyimlerini iyileştirmekte ve firmalara yeni gelişim fırsatları sunmaktadır. CA Technologies yazılıma her sene 600 milyon dolardan daha fazla yatırım yapıyor. Forbes dergisi tarafından “Dünya’nın En Yenilikçi İlk 100 Şirketi” arasında gösterilen CA Technologies 35 yılı aşkın bir süredir yazılım alanında hizmet vermektedir. 1976 yılında kurulan CA, 45 ülkede 11.500’den fazla çalışanı ile şirketlere yazılım geliştirme süreçlerinde ve yönetiminde destek oluyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu