4G yerine 4.5G ihalesi 26 Ağustos'ta

Türkiye 4.5G’ye Nisan 2016’da geçecek. Daha önce yapılması planlanan ancak ertelenen 4G ihalesinin yerine, kamuoyunda ‘4.5G’ olarak adlandırılan ve 5G’ye yakın olan teknoloji için ihale 26 Ağustos’ta yapılacak.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanvekili Ömer Fatih Sayan, 4.5G ile ilgili çalışmaların, 5G’ye geçişin yerli teknolojiyle yapılmasının önünün açılacağını söyledi. Sayan’ın verdiği bilgiye göre, ihalenin ardından tahsis edilecek frekanslardan 1 Nisan 2016’dan itibaren yeni teknolojiyle hizmet sunumu başlayacak. Yetkilendirmenin hemen ardından 8 yıl içinde Türkiye nüfusunun yüzde 95’inin bu teknolojiyle kapsanması ile, tüm il ve ilçelerin nüfusunun yüzde 90’ının kapsanması mecburiyeti getiriliyor.

Vatandaşlar teknolojiyi daha hızlı kullanacak

Yapılacak ihalenin bir frekans tahsis ihalesi olduğunu vurgulayan Sayan, 800 ile 2600 bandında 20 ayrı frekans paketinin ihaleyi kazanan işletmeciye tahsis edileceğini, böylece vatandaşların teknolojiyi daha hızlı kullanabileceğini söyledi. Türkiye’nin 5G’ye ilk geçen ülkelerden biri olması için çalıştıklarını anlatan Sayan, “Mevcut 3G ile vatandaşlarımız tek şeritli bir yolda ve yeni araçlarla seyahat edebilirken bile ulaşabileceği hız sınırlı olabilirken, ihale sonrasında mevcut yola ilave edilecek 3 şeritli otoban kalitesinde yolla birlikte toplam 4 şeritli yolda, yeni ve hızlı araçlarıyla seyahat etmeye başlayacaklar” ifadesini kullandı.
Mevcut durumda 3G teknolojisine uygun telefonlar kullanılırken, ardından 4G ve 5G’ye uyumlu cihazlarla Türkiye’nin telefon çöplüğüne dönüşeceği ifade edilmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu