Uzay misyonunda kritik anlar: Peregrine, Ay yerine Dünya’ya yol alıyor!

Peregrine, şu anda beş günden fazla bir süredir uzayda ve gezegenimizden yaklaşık 390.000 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nden yola çıkan ve yolculuğu boyunca yakıt sızıntısı yaşayan özel bir Ay iniş aracı, şu anda Dünya’ya doğru yönelmiş durumda ve atmosferde yanarak yok olması bekleniyor. Bu olay, Pittsburgh merkezli Astrobotic şirketi tarafından duyuruldu.

Peregrine adındaki iniş aracı, United Launch Alliance tarafından üretilen yeni bir Vulcan roketiyle 8 Ocak’ta fırlatılmıştı. Ancak roketten ayrıldıktan kısa bir süre sonra uzay aracında bir patlama meydana geldi ve bu durum, aracın Ay’a yumuşak bir iniş yapamayacağını açıkça ortaya koydu. Yolculuğun başından beri Astrobotic, NASA ve diğer uzay ajansları için taşıdığı bilimsel deneylerin çalıştırılması ve uzay uçuşu verilerinin toplanması dahil olmak üzere Peregrine’ın durumu hakkında düzenli güncellemeler yayınlıyordu.

ABD'nin Ay'a Çıkarma Aracı Artık 'Dünyaya Doğru Yolda'
ABD’nin Ay’a Çıkarma Aracı Artık ‘Dünyaya Doğru Yolda’

Şirketin son değerlendirmesine göre, uzay aracı şu anda Dünya’ya doğru bir yörüngede ve büyük olasılıkla Dünya’nın atmosferinde yanacak. Peregrine, şu anda beş günden fazla bir süredir uzayda ve gezegenimizden yaklaşık 390.000 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Astrobotic, iniş aracının Ay’a sert bir iniş yapmasını uman uzay izleyicileri tarafından yakından takip ediliyordu. Ancak şimdi, bu hedefin de gerçekleşmeyeceği anlaşıldı. Peregrine, bilim donanımının yanı sıra Astrobotic’in özel müşterileri için kargo da taşıyor; bu kargolar arasında bir spor içeceği kutusu, fiziksel bir Bitcoin, insan ve hayvan külleri ile DNA bulunuyor.

Astrobotic, daha önce İsrailli bir kar amacı gütmeyen kuruluş ve bir Japon şirketi gibi, yumuşak bir Ay inişi gerçekleştiremeyen son özel kuruluş oldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu