Apple, cihazları için güvenlik önlemlerini artırıyor

Apple, müşterilerinin cihazlarını geleneksel yazılım güncellemesinden daha hızlı güncelleme yapabilmelerini sağlamaları için uğraşıyor.

Apple, geçtiğimiz günlerde güvenlik önlemleri ile ilgili yeni bir duyuru yaptı. Firma, aktif olarak sömürülen ya da müşterileri için önemli riskler oluşturan güvenlik açıklarını son derece hızlı bir şekilde düzeltmeyi amaçlayan, halka açık ilk “hızlı güvenlik” yamalarını yayınladı.

Elde edilen bilgilere göre yeni güncellemeler, yazılım güncellemeleri arasında önemli güvenlik iyileştirmeleri sağlıyor. Bu da firmanın yaptığı yenilikler arasında oldukça önemli bir yere sahip. Böylelikle Apple, müşterilerinin cihazlarını geleneksel yazılım güncellemesinden daha hızlı güncelleme yapabilmelerini sağlamaları için çalışmalarını şekillendiriyor. Aynı zamanda şirket, özelliğin varsayılan olarak etkin olduğunu ve bazı hızlı yamaların yeniden başlatmadan yüklenebileceğini belirtiyor.

Hızlı güvenlik güncellemesi ise iOS 16.4.1, iPadOS 16.4.1 ve macOS 13.3.1 müşterilerine gelecek. Yani kurulduktan sonra, iOS 16.4.1, iPadOS 16.4.1 ve macOS 13.3.1 gibi yazılım sürümüne bir harf eklenecek. Bununla ilgili hangi aşamaları izlemeniz gerektiği ise belirtilecek. Apple yazılımının eski sürümlerini çalıştıran kullanıcılar ise hızlı güvenlik düzeltmesini alamayacak. Ayrıca Apple, düzeltmelerin sonraki yazılım güncellemelerine dahil edileceğine de dikkat çekiyor.

Bunların yanı sıra, müşterilerin bir kısmı güncellemeyi yükleyemediklerini belirttiler. Apple ise bu bilgilerle ilgili açıklama yapmadı. Ancak araştırmacılar, casus yazılım üreticileri QuaDream ve NSO Group tarafından dünya genelindeki iPhone sahiplerini hedeflemeyi amaçlayan yeni istismarlar keşfettiklerini belirtti. Her iki firma, Apple’ın yazılımındaki, devlet müşterilerinin bir kurbanın cihazından sessizce veri çalmasına izin veren güvenlik açıklarından yararlandı. Bunun, daha önce ifşa edilmemiş bir güvenlik açığı olduğu düşünülüyor.

Geçtiğimiz ay ise Apple tarafından benzer hedefli saldırıları önlemek için kullanıma sunulan Kilitleme Modunun, Apple’ın akıllı ev özelliği HomeKit’teki bir güvenlik açığını tamamen kötüye kullanan ve NSO tarafından geliştirilen en az bir açıktan yararlanmayı başarıyla durdurduğuna da dikkat çekiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu