Bilim insanları, sıvılaşabilen metal robot oluşturdu

Robotlar ya da makineler, alternatif manyetik alanlara yerleştirilerek sıvılaşacak şekilde hareket imkanı sağlanıyor.

Bilim insanlarının yıllardır robotlar üzerinde çalışmalar sürdürüyor. Şimdilerde araştırmacılar, kafesten bile kaçabilen hatta sıvı ve katı haller arasında şekil değiştirebilen metal bir robot üzerinde çalışıyor.

Bilim insanları uzun zamandır bir proje üzerinde çalışıyordu. Oluşturdukları robot, manyetik alanlarla kontrol ediliyor. Yani, şekli ve hareketli ya da vidaların oluşumu gibi önemli alanlar öncelikli olarak ayarlanıyor. Uluslararası bir mühendis ekibi, küçük manyetik mikro parçalarla dolu galyum metali kullanılarak oluşturulmuş bir malzeme ortaya çıkardı. Böylece üretilen makine, bu manyetik parçalar sayesinde manyetik alanlara rahatça tepki verebiliyor. Peki ama nasıl? Bu robotlar ya da makineler, alternatif manyetik alanlara yerleştiriliyor ve sonrasında sıvılaştıracak şekilde hareket imkanı sağlanıyor. Böylece robotlar sıvı hale geçerek sıkıştırıldıkları alandan çıkabiliyorlar.

Araştırmacılar ise bu teknikle, MPTM robotlarının devreleri lehimlemesini, kendilerini evrensel bir vida haline getirmesini ya da yapay nesneleri mideden çıkarma gibi konularda yardımcı olmalarını sağlıyor. Bu kapsamda uzmanlar, kendini sıvılaştırabilen ve örneğin bir kafes parmaklığı arasından bile hareket edebilen LEGO adam yapmayı başardılar. Robot, ekip tarafından yeniden biçimlendiriliyor ve sonra tekrar çekime alınıyor. Bu döngü süresince de robot şekil değiştirmeye devam ediyor.

Robotların dinamik şekil değiştirme yetenekleri aslında biyotıpta çok sayıda göreve hizmet edecek şekilde düzenlenebilir. Çünkü bu robotlar, gerçekten bazı alanlarda iş kolaylaştıracak. Örneğin bunları mideden riskli bir madde çıkarmada ya da ilaçları bazı organlara iletebilme gibi konularda kullandıklarında çok sayıda hastanın sağlığına kavuşmasını sağlayacaklar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu