BT harcamaları, potansiyeli karşılamayacak

IDC, 2015 yılına ilişkin Türkiye’de beklenen BT harcamaları tahminini açıkladı. 
2015’te, Türkiye’deki bilgi teknolojileri (BT) ve telekomünikasyon pazarı harcamalarının yüzde 3.1 büyümeyle 26.6 milyar dolara ulaşacağı tahmininde bulunan IDC, mobil cihazlardaki satışların giderek durağanlaşması nedeniyle büyüme tahminini düşük tuttu. Microsoft işbirliğiyle “Bilişimde 2015 Tahminleri” başlıklı toplantıda konuşan IDC Türkiye Araştırma Müdürü Melih Murat, Türkiye ekonomisinin 2015’te yüzde 3.8 büyümesi beklenirken, BT harcamalarındaki artışın yüzde 3.1 gibi bir oranla nispeten düşük kaldığına dikkat çekerek “Büyümedeki düşüşün en önemli nedeni tüketici elektroniği pazarının giderek durağan hale geliyor olması. Hali hazırda tablet pazarı 1 milyar dolar, akıllı telefon pazarı 4.2 milyar, PC pazarı da 2 milyar dolar olmak üzere toplamda 7.5 milyar dolarlık bir pazardan bahsediyoruz. 2015’te Türkiye’de tablet pazarının yüzde 2.9, akıllı telefon pazarının ise yüzde 3.9 büyümesini bekliyoruz” dedi.
Mobil cihaz pazarında yaşanması beklenen en önemli gelişmenin yerli üreticiler tarafında olacağını dile getiren Murat, yerli akıllı telefon üreticilerinin pazar paylarının yüzde 30’un üzerine çıkmasının beklendiğini açıkladı. “2014’te yerli markaların akıllı telefon pazarındaki payı yüzde 22 idi. Devletin arzusu bu oranı yüzde 40-45’lere çıkarmak” dedi. Ekonomi Bakanlığı’nın daha önce açıklamış olduğu Anti-Damping vergisinin yürürlüğe girmesiyle bu oranın yüzde 40’lara varabileceği düşünülüyor.

Pazarda donanım ağırlığını koruyor

IDC’nin açıkladığı yüzde 3.1’lik büyüme tahmininde en önemli payı geçtiğimiz yıla göre yüzde 7.1 büyümesi beklenen yazılım sektörü oluşturuyor. Bunun haricinde 2014’e göre hizmetler pazarının yüzde 6.4, donanım pazarının yüzde 1.2, telekom pazarının da yüzde 3.8 büyümesi bekleniliyor. Diğer yandan pazarın tümüne bakıldığında Türkiye’deki teknoloji pazarının donanım ağırlıklı olmayı sürdürdüğünü belirten Murat, “2015’te BT harcamalarının yüzde 80.9’unun donanıma, yüzde 7’sinin yazılıma, yüzde 12.1’inin de hizmetler alanına yapılması bekleniliyor. 2018’de de donanım harcamalarının aynı düzeyde kalmasını bekliyoruz. Ancak bunun en azından yüzde 60’lara düşmüş olması gerekiyordu” diye konuştu.

Bulutta büyüme yabancı yatırımlardan gelecek

“Genel seçimlerden sonra kurumsal taraftaki projelerin artmasını bekliyoruz” diyen Murat, kurumsal alandaki tahminlerine de açıklık getirdi. IDC’nin tahminlerine göre Türkiye’de hali hazırda toplamda 20 bin metrekare olan veri merkezi alanına, 2015 yılında toplamda 30 bin metrekarelik yeni kapasiteler eklenecek. Bu alanda satın almalardan ziyade şirketler arası işbirliği ve şirket içi kapasite artırımlarını öngördüklerini ifade eden Murat, Türkiye’deki 65 milyon dolarlık bulut pazarında da 2015 yılında önemli bir büyümenin yaşanacağını söyledi. Ancak bu büyümenin yüzde 70’inin yabancı yatırımlardan geleceğini de belirtti.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu