CES’de giyilebilir teknolojiler rüzgarı

Dünyanın en büyük elektronik teknolojileri fuarı olan CES’e bu yıl giyilebilir teknolojiler damgasını vuruyor. 6-9 Ocak tarihleri arasında Las Vegas’da gerçekleşecek olan fuara 569 şirket katılım gösteriyor.  Katılacak şirketler arasında giysi içine gömülebilir silikon çipler ve giyilebilir akıllı aksesuar geliştiren şirketler de yer alıyor.
Bu alanda ürünlerini tanıtmayacak şirketler de giyilebilir cihazların buluttaki verilerin aktarımıyla nasıl akıllı hale geldiğini gösteriyor olacak. Bu şirketlerin yüzde 90’ının önümüzdeki üç yıl içinde ya giyilebilir cihazları bir kenara bırakarak bir sonraki büyük akıma kendilerini kaptırmaları ya da gözden kaybolmaları bekleniliyor.
Bu giyilebilir teknolojilerin yok olup gideceği anlamına gelmiyor elbette. CES’e katılan üreticilerin yüzde 50’sinden fazlası giyilebilir cihazlar pazarında yer alırken, sadece yüzde 10’u kendi geliştirdikleri çözümlere bağlı kalıyor.

Samsung 5 model sundu

CES 2015’te tanıtılacak yeni giyilebilir cihazlar ile birlikte bu yıla bu teknolojilerin damgasını vurması bekleniliyor. Bunu akıllı saatler örneğinde görmek mümkün. Geçtiğimiz yıl CES’de tanıtılan modellerden sonra akıllı saatler piyasada saha çok konuşulur hale geldi. Bu alandaki modelleriyle ön plana çıkan Samsung’un şimdiye kadar tanıtmış olduğu 5 akıllı saat modeli bulunuyor. Son olarak marka 2 inç ekrana sahip kavisli Gear S modelini de tanıttı. Bunlar dışında Google’ın giyilebilir cihazlar için geliştirmiş olduğu Android Wear OS işletim sistemi üzerinde çalışan Moto 360 modeli ve LG G Watch modeli dikkat çekiliyor. Bunlar haricinde son dönemde bu alana giren markalar arasında Microsoft ve Intel yer aldı ve Microsoft akıllı bilekliği Band’i tanıtırken, Intel de lüks akıllı bileklik kategorisinde MICA’yı tanıttı.

Apple Watch 30 milyon satabilir

Alana damgasını vuracak markanın ise Apple olması bekleniliyor. Marka Aralık ayında akıllı saatini tanıtmış, ancak ne zaman satışa başlayacağını duyurmamıştı. Apple Watch’ın 2015’in ikinci yarısında satışa sunulması bekleniliyor. Model CES’de sergilenmeyecek, ancak 2015’e damgasını vuracak giyilebilir cihazlardan birisi olacak. Apple Watch için 2015’teki satış tahmini 3 milyon ile 30 milyon arasında değişiyor. Apple, akıllı saatinden 30 milyon satarsa pazarın yüzde 75’ini ele geçirmiş olacak ve liderlik koltuğuna oturacak. Çünkü Gartner’ın 2015’te öngördüğü akıllı saat satış rakamı 40 milyon. FutureSource’ın tahmini ise 20 milyon. Gartner, 2014’te 10 milyon akıllı saatin satıldığını, 2016’da ise 60 milyon akıllı saat satılacağını söylüyor.
Giyilebilir pazarı akıllı saatlerle sınırlı değil. Akıllı gözlükler, bileklikler, aksesuarlar gibi cihazlar da CES’e arz-ı endam edecek ve giderek de pazarda daha çok görülür olacak.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu