CROC yelkenlerini doldurdu

Sanallaştırma önemli adımdı
NGN, kendisine ait veri merkezlerinin tasarımı, kurulumu ve yönetimi haricinde, yatırımcı olmak isteyen şirketlere de bu alanda hizmetler sunuyor. Türkiye’de halihazırda çok sayıda yeni veri merkezi projesi olduğunu belirten Yaşıbeyli’in bu yatırımı yapan şirketlere veri merkezi yönetimiyle ilgili bir uyarısı var: “Veri merkezi yatırımcılarından bazılarının beklemedikleri yüksek maliyetle karşılaşma riskleri var, çünkü bazı yatırımcı şirketlerin veri merkezi işletmeciliği alanında yetişmiş bir elemanı olamayabilir. Mevcut profesyonel kaynaklarının yönetime yetişememesi gibi bir durum söz konusu olabilir. Veri merkezi yönetimini, bu işi iyi bilen kişilerin yapması gerekiyor. Doğru tasarlanmayan veri merkezleri de yüksek maliyet riski doğurabiliyor.”
Türkiye’deki en büyük veri merkezlerini bankaların yönettiğine dikkat çeken Yaşıbeyli, bankaların da verimliliklerini artırıp maliyetlerini düşürmek için genel trende uyarak veri merkezi hizmetlerini dışardan almaya başlayacakları düşüncesinde. Sanallaştırmanın buluta ve dış kaynak veri merkezine geçişte önemli bir adım olduğunu belirten Yaşıbeyli, bundan sonraki süreçte güvence hissinin, regülasyonların ve hizmet kalitesinin önemli olduğuna dikkat çekiyor.
İlk kez bir veri merkezi deprem izolasyon sertifikası alıyor
Felaket anlarında ilk kurtarılması gereken alanlar arasında veri merkezleri yer almaya başladığı için, bu tür durumlara karşı veri merkezleri için daha tasarım aşamasında gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Türkiye’nin en büyük veri merkezlerini barındıran İstanbul için en önemli felaket senaryosu ise depremle ilgili olduğu için NGN, Star of Bosphorus projesi için inşaat süreci ile birlikte deprem izolasyon sertifikası alma çalışmaları yürütüyor. Bunun için mühendislik şirketi Arup ve alanında uzman akademisyenlerle birlikte çalıştıklarını söyleyen Ufuk Yaşıbeyli, REDİ (Resilience-based Earthquake Design Initiative) adı verilen bu sertifikayı alan dünyada ilk veri merkezi olmaya hazırlandıklarını açıklıyor. Yaşıbeyli, “Böyle bir derecelendirmeyi veri merkezi için almak gerçekten zor. Bunun için önemli bir yatırım yapıyoruz. İnşaat çalışmalarımızı global olarak belirlenmiş olan bu standartlara göre yürütüyoruz” açıklamasında bulunuyor.

Önceki sayfa 1 2

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu