Dokulardaki hücreler manyetik mikro robot ile ölçülüyor

Çalışma, damar sertliğinin insanlarda ya da bebeklerde nasıl etkileri olacağını manyetik mikro robotlarla rahatça ölçme imkanı sağlıyor.

Bilim insanları küçük mekanik bir sonda oluşturarak bunu, hücrelerin ve dokuların sertliğini, iç kuvvetlerini ölçmede kullanacak. Manyetik mikro robot olarak da tanımlanan bu gelişme, her iki özelliği ölçebilen ilk sonda olarak biliniyor. Araştırmacılara göre gelişmelerde ve ilgili hücresel sorunlarda hemen tespitini sağlayarak çözümüne de yardımcı olacak.

Araştırmayı yöneten profesörler ve uzmanlar ise konuyla ilgili olarak şunlara dikkat çekiyor: “Protein etkileşimleri ile canlı hücreler, kuvvetler üretiyor. Bu üretilen kuvvetlerin ölçümü ise hiç kolay olmuyor. İşte bu yeni gelişme aslında işimizi kolaylaştırmak ve doğru sonuçları alabilmek açısından bizlere çok yardımcı olacak.”

Bu noktada, çekiş olarak bilinen dokular aktif olarak üretilen kuvveti ya da sertliğini ölçebiliyor. Ama aynı anda ikisinin ölçümünü yapamıyor. Genel olarak bu alanda araştırmacılar, hücre sertliğinin tespiti için doku sıkıştırması yapan ve bükebilen, bunların ölçümünü yapan sondaya ihtiyaç duyuyor. Tabii bir probun da yumuşak ya da esnek olması gerekiyor. Ancak bu şekilde doğru sonuçlar elde edilebiliyor.

Daha önceki yıllarda da benzer sonda üretimleri olmuştu fakat bu, evrensel bir araştırma olarak nitelendirilebilecek kapsamda. Örneğin bir damar sertliğinin insanlarda ya da bebeklerde nasıl etkileri olacağı manyetik mikro robotlarla rahatça ölçülebilir. Aynı zamanda çalışan uzmanlar PEG hidrojeline de manyetik mikro çapraz yerleştirebilmek için çok önemli bir yöntemden bahsediyor. Ultraviyole ışık kullanımıyla hidrojel parçalanabilecek ya da yumuşatılabilecek.

Bu konuyla ilgili çok sayıda deney yapıldı ve araştırmacılar son derece önemli verilere ulaştı. 3D laboratuvarlarda tümör kütlelerine prob enjekte ettiler. Ardından da dokuları elektromanyetik bir alanda bıraktılar. Böylece problar, doku sertliğini ölçmek amacıyla etkin hale getirildi. Sonrasında da UV ışığına maruz kalmaları ile problar dokulardaki hücrelerin kuvvetleri ölçmesine imkan verdi.

Bu alandaki çalışmalar devam ediyor. Hala çok sayıda deneyler ve testler yapılıyor. Manyetik mikro robotlar, doku sertliği ve çekiş ile ilgili kesin bilgiler veren bir gelişme.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu