Dünyanın ilk yapay enerji adası kuruluyor

Yeni enerji adasının, Belçika'nın yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşma ve sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda önemli bir rol oynayacağı tahmin ediliyor.

Denizde öncü bir konumda olan ve adını her daim duyuran Princess Elisabeth Adası, açık deniz rüzgar çiftliklerini anakaraya bağlıyor ve aynı zamanda komşu ülkelerle de bağlantılar kuruyor. Şimdilerse ise burası dünyanın ilk yapay enerji adası olacak.

Princess Elisabeth Adası, konum itibariyle Belçika kıyılarının 45 km açığında olacak ve burası aynı zamanda gelecekte hazırlanacak olan 3,5 GW açık deniz rüzgar çiftliği olarak biliniyor. Belçikalı elektrik iletim sistemi operatörü Elia ise dünyanın ilk açık deniz yapay enerji adasını geliştirmek için çalışmalara çoktan başladı.

Bahsedilen bu ada, Belçika’nın ikinci açık deniz rüzgar bölgesi olan Princess Elisabeth Zone’dan ve diğer Avrupa ülkeleriyle ara bağlantı noktalarından güç alacak. Bu sayede de elektrik iletimi için bir merkez görevi görecek. Rüzgar türbinlerinin ürettiği enerji deniz altı kabloları kullanılarak adaya iletilecek ve burada yüksek voltajlı elektriğe dönüştürülecek. Ardından Belçika anakarasına ve diğer Avrupa ülkelerine dağıtılacak. İşte bu süreç tamamlandığında da yapay zeka yardımıyla enerji üretilmiş olacak.

Elia geçtiğimiz günlerde, Belçika merkezli offshore inşaat şirketlerinin Princess Elisabeth Adası’nı inşa etmek için ortak bir girişim olan TM EDISON’u kurduklarını söyledi. Buna ek olarak bahsedilen inşaat, 2024’ün başlarında başlayacak ve 2026’nın ortalarında tamamlanması planlanıyor. Ayrıca 2030 yılına kadar da bütün rüzgar çiftliklerine ve anakaraya tamamen bağlanacak.

Yeni enerji adasının, Belçika’nın yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşma ve sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda önemli bir rol oynayacağı tahmin ediliyor. Belçika hükümeti de bu projeye yaklaşık 106 milyon dolar hibe verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu