Dünyanın en gelişmiş teleskopları siber saldırı sonucu kapandı!

NOIRLab, tüm bu saldırıların ardından tedbir olarak Gemini internet sitesini çevrimdışına aldı.

Dünyanın en gelişmiş iki teleskobu, henüz kaynağı ve nedeni belirsiz olan siber saldırılara uğradı. Hackerların düzenlediği bir siber saldırı sonucunda dünyanın önde gelen iki teleskobu çevrimdışı kaldı.

Son dönemlerde astronomi çalışmaları hızla ilerliyor. Ancak son haberlere göre hackerlar bu alana da ilgi gösteriyor. Dünyanın önde gelen astronomi gözlemevlerinden bazıları, geçici kapatmalar yaşadı. Bu da dünyanın en gelişmiş teleskop operasyonlarının siber saldırılar yüzünden geçici olarak durduğu anlamına geliyor.

NOIRLab, güvenlik önlemleri kapsamında internet sitesini geçici olarak kapattı!

ABD Ulusal Bilim Vakfı’na bağlı Ulusal Optik-Kızılötesi Astronomi Araştırma Laboratuvarı (NOIRLab), Hawaii’deki Gemini Kuzey Teleskobu ve Şili’deki Gemini Güney Teleskobu’nu etkileyen siber saldırıların operasyonları geçici olarak durdurduğunu bildirdi. NOIRLab, teleskopları yeniden kullanılabilir hale getirmek için siber güvenlik uzmanlarının çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Ancak bu saldırının kaynağı ve amacı hala belirsizliğini koruyor.

Siber saldırının tam olarak neden yapıldığı şimdilik bilinmese de gözlemevlerine zarar vermek istendiği apaçık ortada. Gözlemevleri hedef alınarak uzay teleskoplarının işlevlerini yitirmesi amaçlanmış olabilir. Belki de hackerların ihtimal dahilinde olan bu amaçları yerini bulmuş olabilir. Çünkü Gemini Kuzey Teleskobu ve Gemini Güney Teleskobu’nun dışında diğer küçük teleskoplar da bu saldırıdan etkilenmiş durumda.

NOIRLab konu ile ilgili açıklama yaptı

ABD’nin kızılötesi astronomi araştırma ve geliştirme merkezi olan NOIRLab, siber saldırıyla ilgili şöyle bir açıklama yaptı:

“Maalesef, birçok teleskobumuz şu an gözlem yapamadığı için hayal kırıklığına uğradık. Ancak şanslıyız ki bazı teleskopları çevrimiçi tutmayı başardık. Kişisel geçici çözümlerle veri toplama şansına sahibiz. Personelimiz, etkilenen tüm teleskopları ve web sitemizi mümkün olan en kısa sürede tekrar çevrimiçi hale getirmek için siber güvenlik uzmanlarıyla birlikte çalışıyor.”

NOIRLab, tüm bu saldırıların ardından tedbir olarak Gemini internet sitesini çevrimdışına aldı. Ek olarak güvenlik endişesi nedeniyle siber saldırı hakkında fazla detay vermedi. Daha önce astronomik gözlemevleri siber saldırıların hedefi olmuştu. Siber saldırı sonucunda geçici olarak operasyonları duran teleskopların, önümüzdeki günlerde yeniden araştırmalarına devam etmesi bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu