Elon Musk, iPhone’lara özel uydu fırlatmaya hazırlanıyor!

Globalstar, SpaceX'e yapacağı 64 milyon dolarlık ödeme ile, 2023-2025 yılları arasında fırlatılacak yeni uyduları finanse edecek.

Elon Musk, iPhone kullanıcılarının uydu bağlantısını genişletmek amacıyla bir roket fırlatmaya hazırlanıyor. SpaceX’in bu proje için 64 milyon dolarlık bir ödeme aldığı ifade edildi.

Apple, iPhone 14 serisine eklediği uydu bağlantısıyla acil SOS bildirimlerini destekliyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, hücresel veri bağlantısı olmayan bölgelerde bile uydu üzerinden acil yardım çağrısı yapabilirler. Yeni bir rapor, SpaceX’in Apple için yeni uyduları yörüngeye göndermeye hazır olduğunu belirtiyor.

SpaceX, iPhone SOS bağlantısını uydularıyla destekleyecek

ABD’de, Apple’ın Globalstar ve SpaceX ile yürüttüğü uydu projelerine dair yeni bir dosya ortaya çıkardı. Bu dosya, Globalstar’ın iPhone 14 serisindeki acil SOS özelliğini uydu üzerinden genişletme niyetini gösteriyor. Globalstar, bu amaçla SpaceX’e 64 milyon dolar ödemeyi planlıyor.

Globalstar, ağ kapasitesinin yüzde 85’ini Apple’a ayırarak şirkete geniş bir ağ altyapısı sağladı. SpaceX’e yapılacak olan 64 milyon dolarlık ödeme, 2023 ile 2025 yılları arasında fırlatılacak yeni uyduları finanse etmek için kullanılacak. Dolayısı ile ağın daha fazla genişlemesine katkı sağlayacak.

Geçtiğimiz yıl, Apple ilk kez iPhone 14 serisinde, WiFi veya hücresel veri erişiminin olmadığı bölgelerde acil servislerle iletişim kurmayı mümkün kılan uydu tabanlı acil SOS özelliğini tanıttı. Bu özellik şu anda ABD, Kanada, bazı Avrupa bölgeleri ve Avustralya’da kullanılabiliyor.

Globalstar, önceden uydu altyapısına 327 milyon dolar yatırım yapmıştı. Bunun için, Apple’dan 252 milyon dolarlık bir kredi aldı. Uydu üzerinden SOS desteği şu anda ücretsiz olarak sunulsa da, uydu ağının genişlemesi ve daha fazla kullanıcıya erişim sağlanmasıyla birlikte Apple’ın bu hizmet için kullanıcılardan bir ücret talep etmesi muhtemel.

Google da Android işletim sistemi için benzer bir özellik üzerinde çalıştığını açıkladı. Hatta Google’ın Garmin ile iş birliği yaparak Google Mesajlar uygulaması aracılığıyla uydu bağlantısı desteğini 150’den fazla ülkede sunmak istediği biliniyor.

Diğer yandan, Çin hükümetinin Elon Musk’ın Starlink uydularını ihtiyaç halinde yok etmek istediği, geçtiğimiz haftanın ilgi çeken konularından olmuştu.

Sizce SpaceX’in iPhone için uydu fırlatma girişimi hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde bizimle paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu