Geleceğin teknolojileri CES’de görücüye çıktı

CES Fuarı bu sene yine birbirinden ilginç ürün ve teknolojilerin ilk kez gün yüzüne çıktığı en önemli etkinlik oldu.

Her sene Las Vegas’da düzenlenen ve en büyük tüketici elektroniği fuarı olan CES gelecek yıllarda mağaza vitrinleri süsleyecek olan yeni teknolojilerin ilk defa görücüye çıktığı en büyük etkinlik. Bu sene de tüm küresel firmalar yeni ürünlerini ilk kez CES fuarında tanıtıyorlar. Hemen hemen her sene fuarda sergilenen ilginç ürünler ve oyuncaklar daha fazla göze çarpıyor olsa da, aslında CES fuarında teknolojinin değişimi üzerinde etkin rol oynayacak yenilikler de ilk kez tanıtılmış oluyor.

Bu sene ağırlıklı olarak mobil uygulamalar ve akıllı telefonlar ile entegre olarak çalışan dijital oyuncaklar ve günlük ev eşyaları yoğunlukta. Kameralı ve sensörlü elektrik süpürgelerinden, akıllı diş fırçalarına kadar birçok farklı ev eşyasının akıllandığını veya sanal dünyaya bağlandığını görüyoruz. Aynı şekilde otomotiv sektörünün de artık CES fuarına ilgisi büyük. Bu sene birçok firma otomobillerinde uygulamaya başladıkları verimlilik, bağlanabilirlik ve eğlence sistemleri hakkındaki yeniliklerini tanıtmak için fuara katıldılar.

Apple yok ama..

CES fuarına katılmaktansa kendi etkinliklerinde yeni ürünlerini tanıtmayı tercih eden Apple bu sene de yer almıyor. Öte yandan hemen hemen tüm teknolojik oyuncak ve aksesuar üreticiler stantlarında iPhone veya iPad uyumlu ürünlere yer veriyorlar. Ayrıca fuarda bol bol iOS uyumlu uygulama tanıtımları görmek mümkün. Her ne kadar Apple fuara katılmıyor olsa da, varlığı her teknolojik fuarda hissediliyor.

Windows 8 Lider

Bu sene fuara katılmayan bir başka teknoloji devi de Microsoft. Ancak geçtiğimiz yılın son aylarında büyük bir güncelleme ile Windows 8’i yukarı taşımaya çalışan Microsoft, donanım üreticilerinin büyük bir çoğunluğu tarafından fuarda temsil ediliyor. Lenovo, Acer, Asus, LG gibi firmalar Intel’in yeni çipsetlerini kullanan hibrid ürünler ve yeni nesil Windows 8 tabanlı tabletlerini tüketiciler ile buluşturuyorlar.

Steam OS

Half-Life gibi meşhur oyunların geliştiricisi olan Valve bir süredir duyurduğu Steam OS isimli işletim sistemi, CES 2014’de damga vuran olaylardan bir başkası. Yalnızca oyun oynamak ve sosyalleşmek için kullanılacak bir işletim sistemi olan Steam OS, birçok üreticinin desteği ile ilk donanımlarına kavuşmuş görünüyor. Fuarda birden fazla üretici ilk Steam OS işletim sistemli konsol benzeri ürünlerini tanıtmış oldular.

 

CES 2014 FUARI’NDA ÖNE ÇIKAN ÜRÜNLER

Intel’den “insan gözü gibi” kamera

Fuarın dikkat çeken ürünlerinden birisi Intel tarafından tanıtılan RealSense teknolojisi. Bu teknoloji tablet, ultrabook gibi mobilintel-insan-gozu-gibi cihazlara sezgisel hareket etme özelliği kazandırıyor. Teknoloji donanım ve yazılım ürünlerini bir arada barındırıyor. Intel’in fuarda bu çerçevede tanıttığı donanım insan gözü gibi gören ve algılayan RealSense 3D kamera olurken, yazılım tarafında da Apple’ın Siri uygulaması gibi sesle idare edilebilen kişisel asistan Nuance Gradon Assistant tanıtıldı. Kamera, görüntüdeki derinlikleri insan gözü gibi algılayabiliyor. Intel’in verdiği bilgiye göre RealSense 3D kamera, sınıfının en iyi derinlik sensörüne ve 1080 piksel görüntü sunma özelliğine sahip. Kamera, parmak hareketlerini sezerek jest ve mimikleri eksiksiz tanıyabiliyor, hareket ve duyguları anlayabiliyor, arka planları tanıyabiliyor, cisimlerin 3 boyutlu taramasını yapabiliyor. CES’te Dell, Lenovo ve Asus markalarının bütünleşik kamerayla gelen 7 farklı modeli de sergilendi. Intel, yeni RealSense 3D kameranın, 2014’ün ikinci yarısında Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo ve NEC tarafından pazara sunulacak olan dizüstü ve ikisi bir arada bilgisayarlarda dahili olarak sunulacağını açıkladı.

Intel, ayrıca, Edison adını verdiği yeni küçük bilgisayarını da duyurdu. SD kart içinde gelen, Intel Quark teknolojisine dayanan bilgisayar, 2014 yazında pazara sunulacak. Kablosuz özellikler ile gelen ürün, farklı işletim sistemlerini de destekliyor.

Sony’nin ilk akıllı kol bandı

Sony’nin CES’te tanıttığı dikkat çekici iki ürün oldu. Bunlardan birisi amiral gemisi Xperia Z1’in yeni modeli olan Xperia Z1 sony-bileklikCompact. Görüntü alma özellikleri ile dikkat çeken telefonda 20.7 megapiksel kamera ve 4,2 inç HD ekran bulunuyor. Z1 Compact, diğer Z1 modellerinde olduğu gibi su geçirmiyor ve toza ve çarpmalara karşı dayanıklı. Telefonun Şubat 2014’te piyasaya sürülmesi planlanıyor. Bir diğer ürün ise akıllı kol bandı olarak ifade edilebilecek SmartBand. Son dönemde giyilebilir teknolojilere odaklanan Japon marka, geliştirmiş olduğu Lifelog uygulamasını SmartBand ile sunuyor. Bu uygulama, kullanıcıların günlük aktiviteleri kaydedebiliyor.

SD kart boyutunda kablosuz modem

CES’te yeni akıllı telefonunu tanıtan bir diğer marka da Huawei oldu. Ascend Mate2 adıyla sunulan telefon, 4G LTE bağlantısını destekliyor. 6.1 inç ekran ve 5 megapiksel kameraya sahip. Telefon ayrıca 4050 mAh kapasitesindeki bataryası ile takdir topluyor.

Huawei, CES’te ayrıca, araç içi kullanım için tasarlamış olduğu ME909T telematik sistemini tanıttı. Ürün, sürücüye yolculuk huawei-ascend-mate2sırasında navigasyon, acil arama, trafik yoğunluğu ve hava durumu gibi bilgileri sağlayabiliyor. 4G LTE CAT3 bağlantısına sahip olan ME909T, saniyede 100 megabite varan yüksek internet bağlantı hızını destekliyor.  Ayrıca Automotive Electronics Council Q100 ve TS 16949 Automotive Industry Quality Management standartlarına uygun. Çinli markanın fuarda tanıttığı bir diğer ürün de SD kart boyutundaki 3G kablosuz modemi oldu. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre modem, saniyede 21 megabite kadar yükleme, 5.76 megabite kadar da upload hızını sunuyor.

Yeni işlemci ile oyunlar daha güçlü

Fuarın en çok konuşulan ürünlerinden birisi ise dünyanın en büyük grafik işlemcileri ve anakart üreticilerinden olan Nvidia’dan geldi. Marka, 192 çekirdekli mobil işlemcisi Tegra K1’i tanıttı. Nvidia’nın Kepler olarak adlandırdığı teknolojiye dayanan işlemci sayesinde mobil platformlarda yeni nesil bilgisayar oyunlarının oynanabilmesinin imkanı artıyor. Pim uyumluluğuna göre iki farklı sürümü bulunan Tegra K1’in birinci sürümünde 32-bit dört çekirdekli, 4-Plus-1 ARM Cortex A15 CPU kullanılırken, diğer sürümünde 64-bit ikili Super Core CPU kullanılıyor. İlk sürümün 2014’ün ikinci yarısında cihazlara girmesi, diğer sürümün ise ikinci yarıda pazardaki yerini alması planlanıyor.

Epson Pulsense bileklik bandı

Fuarın dikkat çekici ürünlerinden biri de bileklik bantları oldu. Epson Pulsense serisi bileklik bantları kullanıcının kalp atış hızını,epson-pulsense hareket seviyesini, uyku düzenini ve yaktığı kalori miktarını takip ediyor. Pulsense bütün bu ölçümler için gerekli olan bileşenleri tek bir alanda topluyor. Böylelikle kullanıcıların kalp atış hızlarını ölçme adına kalplerinin üzerine bir bant yapıştırmasına gerek kalmıyor. Kalp atış hızının takibinde ivme ölçerden faydalanılırken, entegre hafıza sayesinde 480 saate kadar kalp atış hızı bilgisi saklanabiliyor. PS-100 ve PS-500 olmak üzere iki farklı modeli olan Epson Pulsense’in sevkiyatına önümüzdeki yaz başlanacak olsa da, ürünler şimdiden ön siparişe çıkmış durumda. PS-100 için 129 dolarlık bir fiyat belirlenirken, PS-500 için 199 dolar ödemek gerekiyor.

Şekil değiştiren cihazlar

10 inç’lik ekrana sahip yeni Lenovo tablet MIIX 2, sadece 0.9 cm kalınlığında 590 gram ağırlığında. 1920×1200’e çözünürlükteki cihaz, gücünü dört çekirdekli Intel Atom işlemciden alıyor. 128GB lenovo-sekil-degistirendepolama alanına sahip tablet, genişleme için microSD slotuna da sahip. 11 inç’lik MIIX 2, Intel Core i5 işlemciyle gücüne güç katıyor. 1920×1200 ekrana sahip tablet, 256GB depolamaya, micro USB ve HDMI portuna sahip. Lenovo’nun tanıttığı ürünler arasında 11 ve 13 inç’lik dönüşebilen YOGA 2 dizüstü bilgisayarlarda yer alıyor. İnceliği ve hafifliğiyle dikkat çeken modellerden 11 inç’lik model, dört çekirdekli Intel Pentium işlemci ve 500GB sabit diskle geliyor. Biraz daha kalın olan 13 inç’lik model ise 1080p ekrana ve Core i5 işlemciye sahip.

Mio Link bileklik

Mio Link adını taşıyan bileklik Bluetooth Smart 4.0 özelliği barındırıyor. Bir saat kayışı görünümüne sahip olan ve sadece bilektemiolink-bileklik çalışan bu aygıt elektro-optik hücre teknolojisinden yararlanarak veri toplama işlemini gerçekleştiriyor. Elde edilen kalp atış hızı bilgilerini Bluetooth aracılığıyla Mio GO egzersiz uygulamasına gönderiliyor.  Ayrıca ANT+ teknolojisi sayesinde cihaz diğer egzersiz uygulamalarına ve spor cihazlarına bağlamak mümkün. Yumuşak bir yapıya sahip olan Mio Link üzerinde üç renkli LED’ler bulunuyor. Bu LED’lerde nabız aralıkları simgeleniyor. Tek bir tuşa basmakla veri iletimini başlatmak, durdurmak veya eşzamanlamak mümkün oluyor.

Moverio BT-200 AR akıllı gözlük

moveria-akilli-gozlukMoverio BT-200 akıllı gözlükte ön kamera, GPS sistemi, pusula ve ivmeölçer gibi özellikler yer alıyor. Gözlükler sadece görüş sağlama değil, gösterme görevini de yerine getiriyor. Kullanıcının görüş alanına düşürülen 320 inç eşdeğer boyutunda, 960 x 540 çözünürlüklü projeksiyon alan üzerine 2D ve 3D filmleri yansıtmak mümkün. Entegre Dolby Digital Plus desteği de bulunan cihazda, 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvaları sayesinde depolama alanını daha da artırılabiliyor. Bluetooth 3.0 bağlantı desteği sayesinde akıllı telefona kolay bağlantı sağlanıyor.  Çoklu dokunma özellikli trackpad sayesinde kullanıcı ara yüzünde kolaylıkla gezinmeyi sağlayan gözlükte 1.2 GHz çift çekirdekli işlemci ve 1 GB RAM yer alıyor. Sahip olduğu batarya altı saate kadar aralıksız kullanım sunarken, Android 4.0.4 gözlükte yüklü olarak geliyor. Epson Moverio BT-200 gözlüğün Mayıs 2014′te 699 avro fiyat etiketiyle piyasada olması bekleniyor.

Samsung’dan dev tablet

Samsung, Galaxy Note serisinin en büyük modelini fuarda tanıttı. Galaxy Note Pro12.2, adından da anlaşılacağı gibi 12.2 inç’lik bir samsung_galaxy_notepro-100223807-origekrana sahip. 2560×1600 piksel ekran çözünürlüğüne ulaşabilen cihazın, modeline göre Exynos 5 Octa 5420 veya Snapdragon 800 işlemciden güç alıyor. 32 ila 64 GB’lık hafızalara sahip cihazın, 7.95 mm kalınlığında ve ağırlığı 750 gram. Galaxy Note Pro 12.2’nin ilerleyen aylarda piyasaya sunulması bekleniyor. Samsung’un CES 2014 fuarında sergilediği yeni ürünlerinin yanında bir de 85 inç konsept televizyon bulunuyor. TV’nin en dikkat çekici özelliği, tek bir tuşa ile hızlı bir şekilde esneyip bükülebilmesi.

Toyota’dan Sıfır Emisyon Otomobil

toyota-otomobilToyota geçtiğimiz aylarda duyurduğu sıfır emisyona sahip Fuel Cell Vehicle (FCV)  isimli konsept aracını da CES fuarında sergiledi. Tamamen hidrojen yakıtla çalışan otomobil, dört kapılı bir sedan ve 100 kW güce sahip. Yalnızca hidrojen ile çalıştığı için egzozundan yalnızca su buharı çıkmış oluyor. 0-100 km hıza 10 saniyede ulaşabilen araç 160 kilometrelik son sürate sahip. Tek bir dolum ile 482 kilometre menzile sahip olan aracın deposunu hidrojen yakıtı ile doldurmak ise birkaç dakika sürüyor. Toyota yeni aracını 2015 yılında piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

 

 

Akıllı Diş Fırçası

Fuarda tanıtılan en ilginç ürünlerden biri kuşkusuz akıllı diş fırçası Kolibree. Üreticiler artık diş fırçalarının da akıllanması dis-fircasi-kalibreegerektiğini düşünmüşler çünkü kullanıcılar diş sağlıklarını önemseme adına maalesef o kadar akıllı olmayabiliyor. Mobil uygulama ile birlikte çalışan diş fırçası, fırçalama alışkanlıklarınızı ve tekniğinizi sürekli kaydediyor. Üç farklı sensörü ile tüm hareketlerinizi kaydeden fırça, dişlerinizi düzgün fırçalayıp fırçalamadığınız konusunda sizi uyarıyor. Hem Android hem de iOS cihazlara bağlanan fırça 100 ila 200 dolar arasında değişen fiyatlar ile önümüzdeki yaz raflarda yerini alacak.

 

Uçan Oyuncaklar

oyuncakBir zamanlar pahalı bir hobi olan uçan oyuncaklar, yeni nesil drone’lar sayesinde daha makul fiyatlara inmiş durumda. CES fuarında da birbirinden ilginç akıllı oyuncaklar sergileniyor. Akıllı telefonlar ile uyumlu ve kameralı ürünler geliştiren Parrot, fuara iki yeni oyuncağı ile katıldı. MiniDrone, dört pervaneye sahip olan ve hem iOS hem de Android cihazlar ile kontrol edilebilen bir helikopter. Jumping Sumo ise hızla ilerlerken bir yandan da karşılaştığı her türlü engelden 90 cm zıplayarak kurtuluyor. Tüm bu aktiviteler ile canlı olarak izlenebiliyor ve kayda alınabiliyor. USB üzerinden şarj olan iki cihaz da sırasıyla 8 ve 20 dakika çalışabiliyorlar.  Her iki ürün de yaz aylarına doğru piyasada olacaklar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu