Geri dönüşümün geleceği mikroplarda olabilir

Bu teknoloji, polimerleri temel moleküler yapı taşlarına ayırıyor ve böylece bir plastik şişe sonsuza kadar geri dönüştürülebilir hale geliyor​​.

Geleceğin geri dönüşüm teknolojisi, mikropların kullanılmasına dayalı olabilir. Dünya çapında büyük tüketici ürünleri şirketleri, Carbios ile iş birliği yaparak, enzim tabanlı geri dönüşüm teknolojisi üzerine çalışıyorlar. Bu teknoloji, polimerleri temel moleküler yapı taşlarına ayırıyor ve böylece, teorik olarak, bir plastik şişe sonsuza kadar geri dönüştürülebilir hale geliyor​​. Carbios, PET (polietilen tereftalat) gibi yaygın plastik maddeleri monomerlerine ayıran bir enzimi kullanıyor. Bu yaklaşım, poliüretan gibi diğer plastikler için de potansiyel olarak uygulanabilir​​.

Carbios laboratuvarında laboratuvar tezgahının üzerinde birkaç plastik numune duruyor.
Carbios laboratuvarında laboratuvar tezgahının üzerinde birkaç plastik numune duruyor.

Ancak, bu teknolojinin ticari ölçekte uygulanabilirliği ve enerji verimliliği konusunda bazı sorular bulunuyor. Carbios’un yöntemi geleneksel geri dönüşümden daha fazla enerji gerektiriyor, ancak hammadde olarak petrol kullanımına kıyasla daha az enerji tüketiyor ve daha az sera gazı salıyor​​. En büyük ekonomik engel ise, düşük petrol fiyatları nedeniyle yeniden dönüştürülmüş PET’in maliyetinin, petrol bazlı ham PET’e göre daha yüksek olması​​.

Küçük ölçekli bir reaktör, Carbios laboratuvarında plastik ve enzimleri karıştırıyor.
Küçük ölçekli bir reaktör, Carbios laboratuvarında plastik ve enzimleri karıştırıyor.

Carbios, PET ve tekstil atıklarını geri dönüştürme konusunda çalışmalar yapmakta ve 2023’te bir tekstil geri dönüşüm operasyonu başlatmayı hedeflemekte. Ayrıca, 2025 yılında 44.000 ton kapasiteli bir tesis açmayı planlıyor​​. Geri dönüşümün geleceği, teknolojik çözümlerle birlikte, plastik atık sorununa yönelik politik düzenlemelerin bir kombinasyonunu gerektirecektir​​. Bu alanda ilerleme kaydedilse de, enzimatik geri dönüşüm teknolojisinin geniş ölçekte uygulanabilirliği henüz net değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu