Konut tipi güneş paneli için yeni dünya rekoru kırıldı!

Rekor, Çin’deki 17. Uluslararası Güneş Fotovoltaik ve Akıllı Enerji Konferansı’nda açıklandı.

Güneş enerjisini elektriğe dönüştürmede yeni bir verim dünya rekoru kırıldı! Araştırmacılar, Longi adlı dünyanın en büyük güneş paneli üreticisi şirketinde, tandem perovskit-silikon güneş hücresi kullanarak %34.6 güç dönüşüm verimliliği elde etti. Bu, önceki rekoru %0.7 oranında geride bırakıyor. Ayrıca, ticari güneş panellerinde bulunan standart silikon hücrelerinin rekorunu da %7’den fazla aşıyor. Perovskit, bataryalardan iletişim teknolojisine ve yenilenebilir enerjiye kadar her şeyi büyük ölçüde geliştirebileceği için “mucizevi bir malzeme” olarak kabul ediliyor.

Günümüzdeki silikon güneş panelleri fiziksel sınırlarına ulaştığından, araştırmacılar güneş enerjisini daha iyi kullanmak için gelecek nesil tandem hücrelere yöneliyor. Perovskit-silikon hücrelerinin teorik verim sınırı %43’tür, bu da standart silikon hücrelerinin %29’luk sınırını büyük ölçüde aşıyor. Bu yeni rekor, Çin merkezli Longi’nin son üç yıl içinde 16 kez güneş hücresi verimliliği dünya rekorunu kırmasının ardından geldi.

Konut Tipi Güneş Paneli İçin Yeni Dünya Rekoru Kırıldı!
Konut Tipi Güneş Paneli İçin Yeni Dünya Rekoru Kırıldı!

Rekor, Çin’deki 17. Uluslararası Güneş Fotovoltaik ve Akıllı Enerji Konferansı’nda açıklandı. Aynı zamanda, Suudi enerji firması ACWA Power ile küresel enerjiyi dönüştürmek için yeni bir “önemli” anlaşma yapıldı. Şirket, yeni rekoru “elektron taşıma tabakasının ince film kaplama sürecini optimize ederek, yüksek verimli hata pasivasyon malzemeleri geliştirerek ve yüksek kaliteli arayüz pasivasyon yapıları tasarlayarak” elde ettiğini belirtti.

Daha fazla ayrıntı verilmese de Longi, teknolojiyi ticarileştirmenin yolunda olan birkaç şirketten biridir. İngiltere’de Oxford PV, Almanya’da bir üretim tesisi kurarak bu yılın ilk müşteri siparişlerini perovskit tabanlı güneş hücreleriyle karşılamayı umuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu