Günümüzde hala en çok talep gören 5 eski teknoloji

Hadoop, Ruby on Rails, Python ve JavaScript hepsi yeni gözdeler. Ancak bu eski teknolojilerin önemsiz olduğu anlamına gelmiyor.

Bu eski tüfeklerin bir veya daha fazlasını muhtemelen gizlice kullanıyorsunuzdur. Eskilerin dediği gibi; eğer çalışıyorsa, ona dokunmayın. Her ne kadar teknoloji gelişimini sürdürse de, Ruby, Hadoop ve bulut servisleri gibi yeni dil ve teknolojiler gündeme hakim olsa da, kanıtlanmış eski çözümler sessizce sahne gerisinde çalışmayı sürdürerek dijital dünyanın çoğuna güç sağlıyor. 2016 yılında halen bel bağladığımız beş eski teknoloji ve beceriye bir bakalım.

COBOL

İlgili Makaleler

Son kullanıcılar sizin tahmininizden çok daha sık bir biçimde COBOL tabanlı sistem ve çözümlerle etkileşim kuruyor, diyor uygulama modernizasyonu ve bakım firması MicroFocus’un COBOL çözümleri ürün pazarlama direktörü Es Airey.

Bankacılık, sigorta, hatta hava ve demiryolu seyahat çözümleri sıklıkla COBOL tabanlı müşteriye dönük çözümlerdir çünkü bu dil hem hesaplamaları hem de büyük veri hacimlerini verimli bir biçimde işlemede mükemmel, diyor Airey.

“COBOL büyük veri hacimlerini işlemede çok iyi ki işte bu yüzden halen ‘toplu işlem’ adı verilen endüstrilerde kullanılıyor” diyor Airey. Amerikan Merkez Bankası, kredi kartı firmaları ve Amerikan Veri Dairesi’nin tümü aynı anda büyük sayıdaki işlemleri yerine getirmek için COBOL tabanlı sistemleri kullanıyor. Bunların yanı sıra COBOL güvenlik ve görüntüleme amaçları için kullanılıyor; sabıka kaydı sorgulaması, göç ve sınır koruma, terörist takip listeleri için bilgi işleme, gibi uygulamalarda.

Mainframe’ler

Büyük ölçekli bu bilgiişlem sistemlerinin çoğu 1960’larda geliştirilmişti ancak bunların mimarisi gelişimini sürdürüyor. Kararlılık ve güvenilirlikleri mainframe’lerin pratikte onlarca yıl kesintisiz bir biçimde çalışmalarına imkan tanıyor. Perakende, bankacılık, finansal hizmetler, lojistik ve imalat gibi endüstrilerin tamamı yoğun bir biçimde mainframe teknolojisi ve mimarisine dayanıyor, diyor mainframe çözümleri firması Compuware CEO’su Craig O’Malley.

“Mainframe’ler halen arka uç işlem sistemlerinin çoğunda baskın durumda. Yaptığı şey için bu en iyi, en hızlı ve en ekonomik sistem; ve sadece toplu işlemler için değil, sadece eski verilere hızlı erişim için değil aynı zamanda büyük veri kontrol yetenekleri için benzersiz” şeklinde konuşuyor O’Malley.

C

İlk olarak 1969 ve 1973 arasında Bell Labs’tan Dennis Ritchie tarafından geliştirilen C tüm zamanların en yaygın kullanılan programla dillerinden bir tanesi. Esasında C++, Python, Perl, Java ve PHP gibi diller temel özelliklerin çoğunu C’den ödünç aldılar.

C dili işletim sistemleri ile gömülü sistemlerin geliştirilmesi dahil olmak üzere sistem programlamada yaygın olarak kullanıldı. Süper bilgisayarlar gibi büyük olanlarından gömülü olan küçük sistemlere kadar uygulamalarda kendine yer buldu. C ayrıca Unix dahil olmak üzere bazı işletim sistemlerinin temelini oluşturuyor.

Fortran

Eskiden FORTRAN (Formula Translation) olarak bilinen bu dil 1950’lerde IBM tarafından geliştirilmesinden itibaren neredeyse kesintisiz bir biçimde kullanılan bir mainframe assembly dili; programlama komutlarını aktarmak için kullanılan delikli kartların resimlerini görmüşsünüzdür.

Fortran, “bilimsel bilgiişlemin anadili” olarak anılıyor ve devasa süper bilgisayarlar üzerinde bilimsel ve mühendislik uygulamalarını hızlandırmak amacıyla Big Blue tarafından geliştirilmişti. Günümüzde hava tahmini, akışkan dinamikleri, işlemsel fizik ve yüksek performanslı bilgiişlemin diğer alanlarında kullanılıyor. Fortran’ın bir sonraki sürümü, Fortran 2015 üzerinde halen çalışılıyor ve 2016’da çıkması bekleniyor.

Java

Teknik olarak Java eski bir teknoloji değil ama bu yıl 20’nci yılını kutluyor. Java 1995’te Sun Microsystems’dan James Gosling tarafından geliştirilmişti ve geliştiricilerin uygulamalarını farklı platformlar için tekrar tekrar derleme yapmaksızın “bir kez yazıp, her yerde çalıştırabilmesi” için tasarlanmıştı.

Yaşına rağmen bu programlama dili, Tiobe Software’in Programlama Topluluğu İndeksinde üst sıralarda yer alıyor. Söz konusu indeks programlama dillerinin popülerliğini ölçüyor ve geliştiricilerin sahip oldukları becerilerin güncel olup olmadığını belirlemesine, ya da daha fazla eğitime ihtiyaç duyup duymadıklarına karar vermesine yardımcı oluyor. Yaklaşık dokuz milyon geliştiriciyle Java tüm zamanların en popüler programlama dillerinden biri olmaya devam ediyor ve yaygın olarak istemci-sunucu Web uygulamalarının inşasında kullanılıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu