Intel, hissedarlarının ortaklık payını üçte iki oranında azaltacak

Intel, aldığı bu kararın yanı sıra 2023'ün ilk mali çeyreği için kötüye giden sonuçlarını yeniden teyit etmek zorunda kaldı.

Intel geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, maliyeti düşürme adına aldığı karardan bahsetti. Bu karara göre, milyonlarca dolarlık hisse senedi geri alımı ve hissedarlar için de verilen yüklü temettülerin ardından, üç aylık temettüyü hisse başına 0,125 dolara indiriyor.

Yapılan kesinti ise hissedarlar için büyük öneme sahip. Çünkü görmeye alışık oldukları hisse başına 0,365 dolarlık temettüden yüzde 66 düşüş söz konusu. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şunlara dikkat çekiliyor: “IDM 2.0 stratejimiz kapsamında sermayemizin ihtiyatlı bir şekilde tahsis edilmesi gerekiyor. Bu yüzden de aldığımız karar her açıdan fayda sağlayacak.”

Aslında Intel’in yönetim kurulunun sermaye tahsisine kasıtlı yaklaşımını yansıttığını belirten bu karar, PC donanımına yönelik talebin pandeminin ardından net bir şekilde düşmesi sebebiyle Intel’in mali durumunun son zamanlarda çok fazla zorlaştığını ortaya koyuyor. Intel, aldığı bu kararın yanı sıra 2023’ün ilk mali çeyreği için kötüye giden sonuçlarını yeniden teyit etmek zorunda kaldı. Firma, bu çeyrekte yıllık yüzde 37’lik bir artışla 10,5 ila 11,5 milyar dolar gelire sahip olacağını düşünüyor.

Intel’de yaşanan bu ani düşüş, şirketin gerilemesini durdurmak için yeni önlemler almasına sebep oldu. Firma buna ek olarak, 2025 yılına kadar yıllık harcamalarında 10 milyar dolar kesinti yapacak. Intel şimdiye kadarki altyapı projelerinde 1 milyar dolarlık kesinti yaptı ve bunun yanı sıra çok sayıda çalışanı da işten çıkaracağını söyledi.

Açıklanan yeni düzenlemelere ek olarak, çalışan maaşlarında da kesintiler yapılacağına dikkat çekiliyor. Intel’in yerel dökümhane projelerini finanse etmek için CHIP’ler tarafından ayrılan fonu kullanmak istediği de her zaman gündemdeydi. Bununla birlikte, bu fonlar çok sayıda şarta bağlı olarak kullanılabiliyor ve bunlardan biri de paranın hisse senedi geri alımları için kullanılamaması. Intel’in açıkladığı bu kararların tamamı göz önünde bulundurulduğunda, beklenen büyümenin yaşanması mümkün olabilir. Firma ilerleyen zamanlarda daha fazla açıklama yapacağına da dikkat çekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu