Intel ve Arm iş birliği yapıyor

İş birliği mobil SoC tasarımlarına öncelik verirken, otomotiv, IoT ve veri merkezi gibi daha geniş bir uygulama yelpazesine de yayılacak.

Intel ve Arm, yeni iş birliğini duyurdu. “Çoklu nesil anlaşması” olarak bilinen bu anlaşma, Arm ve Intel’in çip tasarımcılarının Intel 18A işlem düğümünde üretilen düşük güçlü SoC cihazlarına sahip olmalarına yardımcı olacak ve ilgili teknolojiler de optimize edilecek.

İki önemli firma, mobil SoC tasarımlarına öncelik verirken, otomotiv, IoT ve veri merkezi gibi daha geniş bir uygulama yelpazesinde çalışacaklarını belirtiyor. Intel uzmanları da ürünleri için gelişmiş üretim süreçleri arayan şirketlere daha fazla seçenek sunan hareketlere odaklandıklarına dikkat çekiyor.

Intel’in Arm ile iş birliği, IFS için pazar fırsatlarını genişletecek ve en son işlem teknolojisine sahip olmak isteyen fabrikasız şirketler için yeni yaklaşımlar oluşturacak. Aynı zamanda Arm’ın Intel’in Xeon yongaları ile hala büyük paya sahip olduğu veri merkezi işlemci pazarında güçlenmeye çalıştığını da söylemek gerekiyor. Arm lisans sahipleri her üç ayda bir milyarlarca çip gönderiyor ve bu yüzden Intel tarafında, bu ortaklık ticari açıdan anlamlı olacak.

Intel’in ise ek gelir kaynakları aramak için önemli nedenleri bulunuyor: Firma, kısa süre önce 2022 mali yılının dördüncü çeyreği için 700 milyon dolarlık net zarar bildirmişti. Gelir ise, kısmen 2022’deki patlamanın ardından düşen bilgisayar satışları sebebiyle yüzde 32 düşüş yaşadı.

Güç ve performans açısından bakacak olursak bu anlaşma, Intel ve Arm’ın tasarım teknolojisi ortak optimizasyonunu üstlendiğini gösteriyor. İki firma çip tasarımlarının ve Intel’in işlem teknolojilerinin, çiplerin güç, performans ve maliyet için optimize edilmesini sağlayacak şekilde ayarlanmasını sağlayacak ve bunun olması için de koordineli çalışılacak. Bu birleşme, halka arz sürecindeki ilk resmi adımı temsil ediyor. Sonucun ise nasıl olacağı merakla bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu