IoT güvenliği nasıl artırılır?

Araştırmacıların yeni çalışması, saldırganlara karşı aşılması zor güvenli bir altyapı sunuyor.

IoT artık her firmanın önceliği haline geliyor. Nesnelerin İnterneti, hayatımızın en önemli alanlarında bulunuyor ve işimizi kolaylaştırıyor. Özellikle giyilebilir spor takip cihazları, araba anahtarlıkları ve akıllı ev cihazları ile IoT bizlerle birlikte. Peki her daim yakınımızda bulunan bu teknolojiyi nasıl daha güvenli hale getirebiliriz?

IoT güvenliğini sağlamak konusunda yetersiz kalınan bazı durumlar bulunuyor. Bazen teknolojinin hızına ayak uydurulamıyor ve böylece kötü niyetli korsanlara açık kapılar yaratılıyor. Konuyla ilgili araştırmalar yapan uzmanlar, bu sorunu ele almak için bir prototip yöntemi geliştirdi. SPRNG kullanarak bu iletişimleri daha iyi güvence altına alabileceksiniz. Bu yöntem, IoT’lerde güvenli işlemleri doğrulamak için kullanılabilecek.

Bunlara ek olarak IoT’de kablosuz iletişimin güvenliğini sağlamak, rastgele sayıların gerçek zamanlı olarak üretilmesini gerektiriyor. Aynı zamanda bu işlem de verilerin bir jeneratör tarafından üretilen rastgele sayılar dizisi kullanılarak şifrelenmesini ifade ediyor. Sonrasında da küresel konumlandırma sisteminden çıkarılan bir zamanlama referansı kullanılarak senkronize edilmesiyle devam ediyor. Bütün bu süreçlerin başarıyla tamamlanmasıyla da güvenlik en üst seviyeye çıkıyor.

Uzmanlar, çalışmalarına devam ederken kurcalama, gözetleme ve yan kanal saldırılarına karşı güvenli bir elektronların kuantum-mekanik tünellemesi kullanmayı tercih etti. Bu sayede de prototip senkronize ayarını kendi kendine belirleyebilen zamanlayıcı dizisi ortaya çıkardı. Yani kısacası uzmanlar, daha önce de gündeme gelen ve çokça kullanmış, başarıyla sonuçlanan kuantum tünellemesi kullandılar. Bu yöntem aslında çok daha basit ve verimli bir bağlantı sağlıyor. Ayrıca kendi kendine güç sağladığı için de saldırganlara karşı aşılması zor, firmalar için güvenli bir altyapı sunuyor. Bütün bu sistem kullanıldığında siber suçlular hiçbir şekilde IoT sistemine giremiyorlar. Eğer denerlerse de bunu hemen fark edebileceğiniz uyarı sistemi bulunuyor.

Uzmanlar ise bunun daha çok askeri ve sağlık hizmetleriyle ilgili IoT sistemlerinde kullanılabileceğini söylüyor. Araştırmalarına devam eden uzmanlar, çip üzerinde bir sistem çözümü geliştirmeyi de planladıklarına dikkat çekiyor. Ancak, çalışma hakkındaki detaylı bilgileri henüz paylaşmadılar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu