Jel robotlar vücuttaki hastalıkların kökünü kurutmak için eğitiliyor

Sıcaklık değişimlerinden güç alan "jelbot", tamamen metal ve plastikten üretilen geleneksel robotlara göre jölemsi bir materyale sahip.

Jelatinden yapılan ve 3D baskı ile üretilen robotlar yan etkilere neden olabilecek hapların veya riskli tedavilerin yerini alabilir. Sıcaklık değişimlerinden güç alan “jelbot”, tamamen metal ve plastikten üretilen geleneksel robotlara göre jölemsi bir materyale sahip. Johns Hopkins Üniversitesi’nden çalışmanın kıdemli yazarı David Gracias, “Çok basit görünüyor ancak bu pil, kablo veya herhangi bir harici güç kaynağı olmadan hareket eden bir nesne. Sadece jelin şişmesi ve büzülmesi üzerine kurulu bir sistem.” diyor.

Adrese teslim tedavi

Gracias projeyi, “Çalışmamız, jellerin şeklinin, boyutlarının ve desenlerinin morfolojiyi nasıl ayarlayabildiğini gösteriyor.” diye açıklıyor. Bilim insanları, robotu düz yüzeylerde ileri ve geri hareket ettirmek ve dalga benzeri bir hareketle belirli yönlendirmeler yapmak üzerinde çalışıyor. Böylece jelbotlar, bir ilacı doğrudan bir tümöre, kan pıhtısına veya enfeksiyona verirken sağlıklı dokuya zarar vermeyecek. Başka bir ifadeyle hedefe teslim bir teknoloji söz konusu. Projenin diğer bir olumlu yönü ise robotların düşük maliyetli ve seri üretiminin kolay olması. Biyomedikal teşhis ve tedaviler için jelbotların çığır açması bekleniyor.

Temiz çevre misyonu

Gracias, insan vücudunun ötesinde, onların kirlilikle mücadele etmek ve okyanus yüzeyinde devriye gezmek için deniz robotları olarak kullanıldığını da ifade ediyor. Kimya ve biyomoleküler mühendislik profesörü Gracias, jelbotları insan biyobelirteçleri ve biyokimyasallarındaki değişikliklere yanıt olarak eğitmeyi planlıyor. Ayrıca diğer solucan ve deniz organizmalarından ilham alan şekil ve formları test etmeyi ve vücutlarına kameralar ve sensörler yerleştirmek de diğer hedefler arasında.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu