Kali Linux, savunma güvenliği için ‘Purple’ dağıtımını yayınladı

Kali Linux, etik korsanların ağlara karşı sızma testi, güvenlik denetimleri ve siber güvenlik araştırması yapması için tasarlandı.

Uzun zamandır devam eden Kali Linux projesi sonunda bitti. Bu proje özellikle savunma güvenliği uygulayıcıları için tasarlandı. Bu alanda bir ilk olarak Kali Purple adlı yepyeni bir sürüm yayınladı. Kullanıcılar bu sürümü bir süredir bekliyordu. Özellikle pandemi sürecinden beri çalışmalarını artıran firma, teknolojiye ayak uydurmayı başarıyor.

Linux, aslında zaman içerisinde gelişimini tamamlamayı başaran ve kendisini sürekli yenileyebilen bir proje. Bu sebeple yapılan çalışmalar ve ortaya çıkan projeler de son derece önemli. Kali Purple, bu hafta yayınlandı ve daha önce kırmızı takım oyuncuları için bir araç olarak kullanılan platformun defans oyuncularına hitap ettiği ilk çalışma olmayı başardı. Hatta Kali tarafından bu proje, bir referans mimarisi olarak tanımlanıyor.

Buna ek olarak diğer etkinliklerin de ötesinde ekiplerin dahili savaş oyunlarına katılmasına, BT ortamlarını nasıl koruyacaklarını öğrenmesine ve tehdit avı uygulamasına imkan veriyor. Böylece sisteminiz ve işletmeniz için neye ihtiyacınız varsa ona uygun bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Aslında genel olarak bakıldığında Kali Linux ismi de üzerinde fazlasıyla düşünülmüştür. Bu isim, mevcut kırmızı takım test araçları paketine mor rengin eklenmesini de ifade ediyor. Dağıtımını ise saldırı testinden başlayarak bütün güvenlik testi yelpazesini kapsayacak şekilde genişletiyor. Ayrıca Kali Purple’a 100’den fazla savunma aracı dahil edildi. Bütün bu araçlar sıkıştırma ve veri analizinin yanı sıra verileri şifreleyebilen güvenlik bilgileri, olay yönetimi ve açık kaynaklı ağ izinsiz giriş tespit sistemi Zeek’i de içeriyor. Bütün bu içerikleri sayesinde de çok fazla kullanıcı tarafından benimsenecek gibi görünüyor.

Aynı zamanda içerisinde otomatik saldırılar için bir komut dosyası oluşturucu olan Kali Autopilot da bulunuyor. Geliştiriciler, Kali’yi güvenlik testleri için en iyi Linux dağıtımı yapma ve kurumsal düzeyde güvenliği herkese genişletme hedeflerini anlatıyorlar. Bu anlatımlar da aslında yaptıkları projenin ne kadar kapsamlı olduğunu ortaya koyuyor.

Uzmanlar konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Bizler yıllar önce Kali Linux ile güvenliği herkes için erişilebilir hale getirdik. Bu sistem pahalı lisanslar gerektirmiyor, ticari sınıf altyapıya ihtiyaç duymuyor. Ayrıca her şeyin çalışması için kod yazmaya veya derleme araçlarına da gerek yok. Tek ihtiyacınız olan şey Linux’u indirmek ve işinize devam etmek.”

Bu açıklamalarda da dikkat çekildiği üzere, aslında Linux dağıtımını yaparken kullanıcıların da olabildiğince işini rahatlatmayı amaçlıyor. Bu sebeple eğer kullanıcıysanız Kali Purple ile de rahatça işlerinizi devam ettirebileceksiniz. Ayrıca firma Kali Linux projesine dahil olan yeni sekiz araçtan da bahsediyor. Bu araçlar ise paket yakalama sisteminden kriptografik algoritma arabirimine kadar çok çeşitli uygulamalar içeriyor. Kali Purple, özel bir Discord sunucusu ve lansman öncesi teknik ön izleme olarak kullanıcılara sunuluyor. Lansmanın ardından daha fazla detay bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu