Kum tanesi boyutunda sensörler hastaları içeriden iyileştirecek

Kaliforniya ve Berkeley Üniversitesi mühendisleri vücuda monte edilebilen küçük sensörlerin birçok sağlık sorununu tedavi edebileceğini söylüyor.

Dışarıya çıktığınızda fitness takip cihazı Fitbit veya Jawbone’nuzu takmak istemiyor musunuz? Daha da önemlisi, epilepsi hastalarının çok daha rahat yaşadığını veya felçli kişilerin yürüyebildiğini hayal edin. Ya da bir bacağını kaybeden bir askerin düşünceleriyle bir robot uzvu kontrol edebileceğini…Bunların hepsi bilim adamlarının üzerinde çalıştığı sensör sayesinde gerçek olabilir. Vücudun içinde çalışacak toz parçacığı büyüklüğündeki sensör, beyin veya kasları uyaracak ve belli organların nasıl çalıştığını izleyebilecek.

“Sinirsel toz,” ismi verilen sensörler, kaslara monte ediliyor. Bilim adamları bu sensörlerin daha çok iltihap veya epilepsi tedavisinde, kasları ve sinirleri uyarmak için kullanılacağını düşünüyor.

Berkeley Üniversitesi Elektrik  Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Doçent Doktoru Michel Maharbiz’e göre bu yeniliğin uzun dönemli sonuçları sadece sinir ve beyin ile sınırlı kalmayacak, daha geniş bir alana yayılacak. Önceleri vücuda böyle küçük cisimler monte edilemediği için vücut içini gözlemlemek mümkün değildi. Fakat şimdi vücudun belirli bölümüne bu sensörler yerleştirilebiliyor, sinirleri ve organları gözlemliyor hatta yerleri bile değiştiriliyor. Bu da hastalıklarla mücadelede doktorlara önemli kapılar açacağa benziyor.

Üniversite profesörlerine göre sensörler bir kum büyüklüğüne eşit ve 1 milimetre büyüklüğünde. Proje araştırmacılarının hedefi ise bu boyutu daha da küçülterek insan saçı genişliğinin yarısı kadar yapmak.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu