Kurumlarda hibrit tabletler devri geliyor

Tablet ve notebook satışları düşerken, kurumsal kullanım için ayrılabilir klavyeli hibrit tablet dönemi başlıyor. Üretkenlik, daha başarılı kullanım deneyimi sayesinde hibrit tabletler kurumların yeni cihazı olma yolunda.

Murat YILDIZ

Tablet PC’lerin yaşamımıza girmesinin üzerinden tam 15 sene geçti. Bu kavram ilk kez 2001 yılında “Microsoft Tablet PC” konseptini yayınlaması ile konuşulmaya başlandı. Hemen ertesi yıllarda ise klavyesi dönerek ekranın arkasına saklanan ilk dokunmatik ekrana sahip Windows tabanlı tabletler piyasaya sürülmeye başlanmış oldu. Ancak bu ilk hibrit ürünlerin gerek işletim sisteminin arabirimi gerekse kalınlıkları dezavantajları sebebiyle yaygınlık kazanamadı. Aradan geçen 10 yıl boyunca hem işletmelerde hem de son kullanıcıda klavyeli notebooklar yerlerini korumaya devam ettiler.

Tabletlerin işletmeler içerisinde yaygın bir şekilde kullanılabilir olması için yalnızca işletim sistemi ve dizayn sorununun çözülmesi yeterli değildi. Aynı zamanda mobil genişbant ve yüksek bağlanabilirlik de gerekiyordu. 2010 yılında Apple iPad’in geldiği dönemlerde, başarısındaki en önemli etkenlerden biri 3G ağlar sayesinde mobil çalışmaya uygun olmasıydı.

İşletmeler için tabetler birer oyuncak mı?

Tabletlerin farklı endüstrilerde farklı kullanım alanları hızla ortaya çıkmaya başladı. Örneğin hastanede viziteye çıkan bir doktorun, müşterisine ürün anlatan bir satıcının ya da sahada pazarlama ve satış yapan bir sigortacı için taşınabilirliği yüksek, pil ömrü uzun ve kolay kullanılabilir bir arabirime sahip tablet vazgeçilmez. Ancak bu kullanıcıların her biri masa başına geçtiğinde büyük raporlar ile uğraşmak, e-postaları daha hızlı cevaplamak ve kurumsal yazılımlara bağlanıp iş süreçlerini devam ettirmek için klavyeye ihtiyaç duymaya başladı. Üstelik tablet pazarının liderleri olan iOS ve Android için bu tarz uygulamaları çalıştırmak için ara servisler veya uygulamalar yazılması gerekiyordu.

Kurumsal işler için tek cihaz

Günümüzde işletmeler tek bir cihaz ile tüm işleri halledebilmek istiyor. Bu cihazın hem mobil çalışma için yeterince hafif ve uzun pil ömrüne, hem de kurumsal uygulamaları çalıştırabilecek kadar güçlü özelliklere sahip olması bekleniyor. Tabletlere sonradan üçüncü parti klavyeler eklemenin iyi bir çözüm olmadığını gören üreticiler birbiri ardına hibrit ürünlerini piyasaya sürmeye başladılar.

IDC’nin tahminlerine göre 2016 yılında tüm tablet pazarında %5.9’luk bir düşme bekleniyor ve satışlar 195 milyon adette kalacak. Öte yandan ayrılabilir klavyeli hibrit ürünlerin satışlarında 2015 yılından 16 milyon, 2020 yılında 63 milyon olacağı bekleniyor. Yalnızca bu yıl satışların %73 civarında artması öngörülüyor. Bu rakamlar gösteriyor ki, PC dünyasını ayrılabilir klavyeli ürünler kurtaracak.

Geçtiğimiz günlerde piyasaya sunulan Galaxy TabPro S bu alandaki en yenilikçi ürünlerden biri. Samsung Electronics Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen, hibrit ürünlerin iş dünyasının beklentilerine doğru bir şekilde karşılık verdiğini belirterek şöyle diyor: “Kurumların iş yapış biçimleri hızlı bir şekilde değişiyor. Özellikle yeni nesil kullanıcılar için mobilite ve performans çok daha önemli hale gelmeye başladı. Kurumsal taraftaki bu ihtiyaçları karşılamak için yeni bir form faktör olan 2’si 1 arada cihazlar en iyi çözüm. Bu anlayışla geliştirilen Galaxy TabPro S 693 gram ağırlığı, 10,5 saatlik pil ömrü, powerbank ile şarj olabilmesi ve tam boyutlu klavyesi ile kurumsal dünyanın ihtiyaçlarını gerçek anlamda karşılıyor.”

CIO’lar geleceği hibrit ürünlerde görüyor

Tüm dünyada hibrit ürünlerin satışları artarken kurumsal dönüşümler de hızlanmaya başladı. Insight Enterprise CIO’su Mike Guggemos şöyle diyor: “Hibrit ürünler şu anda kurumsal dünyada belirli endüstrilerde kullanılıyor gibi görünüyor, ancak bunun zamanla değiştiğini göreceğiz. Mesela Microsoft’un Surface cihazı hem bir laptop bilgisayar, hem de fonksiyonel ve estetik bir tablet. Saha tabanlı birçok organizasyonda yeni nesil hibrit ürünlerin çok daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandığını görüyoruz.”

CIO’ların vurguladığı bir diğer önemli husus ise bu cihazların yeni nesil çalışanlar için ara cihazlar olarak yüksek konumda olacağı. 2 yıl içerisinde eğitim yaşamını da tablet ile tamamlamış olan gençler iş dünyasında yerlerini almaya başlayacaklar. Bu çalışanlar için bir yandan üretkenliklerini artırmak bir yandan da özledikleri mobiliteye kavuşmalarını sağlamak için hibrit cihazlar önemli bir araç olabilir.

Ayrılabilir klavyeli ürünlerde rakamların şöyle şekilleneceği öngörülüyor.

İşletim Sistemi 2016 2020
Android 18.2% 18.1%
iOS 28.5% 7.3%
Windows 53.3% 74.6%

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu