Mavi yakalılar daha çok internet kullanıyor

Eleman.net tarafından gerçekleştirilen “Çalışanların İnternet Kullanımı Araştırması”na göre, mavi yakalılar cep telefonu ve tablet bilgisayar kullanımında beyaz yakalıların ciddi farkla önünde.Araştırma çalışmasına göre; Eleman.net üyelerinin yüzde 46,5’inin yeni işini cep telefonu ve tabletler aracılığıyla arıyor. Eleman.net mobil ziyaretçilerin dağılımına bakıldığında ise Android işletim sistemi kullananlar yüzde 80,2’lik paya sahip. Dağılıma göre, iOS işletim sistemi kullananlar yüzde 13,7’lik oranda kalıyor. Windows Phone işletim sistemini üzerinden mobil siteyi ziyaret eden adaylar ise yüzde 2,44’lük oranla son sırada yer alıyor.
Cep telefonu ve tablet bilgisayarlar düşünüldüğünde, orta ve üstü gelir grubuna sahip olan beyaz yaka çalışanların işleri gereği bu teknolojileri mavi yaka çalışanlardan daha fazla kullandığı düşünülüyor. Oysa Türkiye’nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net’in gerçekleştirdiği “Çalışanların İnternet Kullanımı Araştırması” mavi yaka çalışanların beyaz yaka çalışanlara oranla daha fazla bu teknolojileri kullandığını ortaya koyuyor. Yaklaşık 11 bin mavi yaka çalışan üzerinde gerçekleştirilen araştırma çalışması, çalışanların dijital iletişim çağına hızla ayak uydurarak kullanımda beyaz yaka çalışanlara ciddi fark attığını gösteriyor. Araştırma çalışmasının sonuçlarına göre, çalışanların yüzde 46,5’i yeni işini cep telefonu aracılığıyla arıyor.

Android mi iOS mu?

Araştırma çalışmasının bir diğer ayağı, dijital iletişim çağının yıldızlarından olan global teknoloji şirketleri arasında yaşanan teknoloji savaşlarına ilişkin son durumu ortaya koyar nitelikte…Yaşanan teknoloji savaşlarının başrol oyuncusu olan mobil cihazlar, çalışanların iş arayış süreçlerinde de başrol oyuncusu olarak rol alıyor. Sonuçlara göre, Eleman.net mobil ziyaretçilerin dağılımına bakıldığında Android işletim sistemi kullananlar yüzde 80,2’lik paya sahip olurken, iOS işletim sisteminin yüzde 13,7’lik oranda kaldığı görülüyor. Windows Phone işletim sistemini üzerinden mobil siteyi ziyaret eden adaylar ise yüzde 2,44’lük oranla son sırada yer alıyor.
Adayların iş bulma süreçlerini hızlandırmayı ve kolaylaştırmayı hedefleyen, Eleman.net İş İlanları uygulamasını indiren adayların dağılımında ise Android aplikasyonu yüzde 67 ile açık ara önde iken, iOS aplikasyonu yüzde 33’lük oranda kalıyor.

Mavi yaka “Android” diyor

Günümüzde teknolojik gelişmelerin etkisiyle tüm dünyada hız kazanan dijitalleşme sürecinin iş hayatında da etkisini gösterdiğini ifade eden Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, bu etkinin çalışanların iş başvurularında kullandıkları teknoloji araçlarında da değişim olarak kendini gösterdiğini belirtti. Ünsal, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
“Eleman.net olarak gerçekleştirdiğimiz araştırma çalışması, mavi yaka çalışanların teknoloji kullanımında hızlı bir şekilde artış yaşandığını gösteriyor. Özellikle akıllı cep telefonlarının yaygınlaşması, alt gelir grubuna sahip mavi yaka ve ara kademe çalışanların da akıllı cep telefonu kullanımının yaygınlaşmasını beraberinde getirdi. Mavi yaka çalışan da tıpkı beyaz yaka çalışan gibi kendini teknolojinin bir parçası olarak hissediyor. Kullandığı cep telefonu tercihiyle de teknoloji savaşlarının bir tarafı olmayı başarabilmiş durumda…Tüm dünyanın gündeminde yer alan “Android mi IOS mu?” konusu mavi yakanın da ana gündeminde yer alıyor. Çalışanlar gözünden baktığımızda, kullanım kolaylığı, uygulama çeşitliliği, şarj süresi ve bütçe gibi etkenler bu seçimi büyük oranda etkiliyor. Çalışanlar akıllı telefonların sunduğu imkanlardan sonuna kadar faydalanmak istiyor. İş başvurularının cep telefonundan gerçekleşmesindeki artışın en büyük nedeninin her an her yerden erişilebilirlik faktöründen kaynaklandığını düşünüyorum. Biz de Eleman.net’in mobil uygulamasını bu kriteri gözeterek gerçekleştirdik. Adaylarımızın büyük bir bölümü mobil uygulamamız aracılığıyla iş başvurusunda bulunuyor. Önümüzdeki dönemlerde gerçekleştireceğimiz atılım ve uygulamalarımızda bu unsuru göz önünde tutarak, mobil alanına ağırlık vereceğiz.”

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu