Microsoft, 1 Ocak’ta AB veri yerelleştirme teklifini başlatacak

Microsoft, AB'de genişletilmiş bir veri yerelleştirme teklifinin aşamalı olarak kullanıma sunulmasına 1 Ocak'ta başlayacağını duyurdu.

Microsoft Bulut için AB Veri Sınırı, bulut hizmetlerinin müşteri verilerinin yerel olarak depolanması ve işlenmesine yönelik hükmü markalaştırdığı için, AB-ABD verileri üzerindeki yasal belirsizliklerle artan dijital egemenlik talebindeki bölgesel artışa yanıt vermeyi amaçlıyor.

Yeni karar taslağı yayınlandı

1 Ocak 2023’ten itibaren Microsoft, müşterilere Microsoft 365, Azure, Power Platform ve Dynamics 365 hizmetleri için AB Veri Sınırı dahilinde müşteri verilerini depolama ve işleme olanağı sunacak. Avrupa Komisyonu, güvenli veri aktarımlarına ilişkin yeni bir anlaşmayla yasal gereklilikler arasındaki farklılıkları çözmeyi amaçlayan ABD yeterliliğine ilişkin bir karar taslağı yayınladı. Buna ek olarak, AB-ABD Veri Gizliliği Çerçevesi gelecek yıla kadar tamamlanmayacak ve bu arada Avrupalıların kişisel verilerinin transferleri yasal risk altında kalmaya devam edecek. Microsoft’un AB Veri Sınırı’nın aşamalar halinde kullanıma sunulması, müşterileri için ufukta AB-ABD veri akışı riski için anında bir düzeltme olmadığı anlamına geliyor.

AB veri sınırının uygulanmasına yıllar var

Microsoft’un önemli uzmanları şunları söylüyor: “Bu projeye baktıkça, daha aşamalı bir yaklaşım benimsememiz gerektiğini öğrendik. İlk aşama müşteri verileri olacak. Ardından, sonraki aşamalara geçerken, günlük verileri, hizmet verilerini ve diğer türdeki verileri sınıra taşıyacağız.” Ayrıca, kullanıma sunulan ikinci aşamanın 2023’ün sonunda, üçüncü aşamanın da 2024’te tamamlanacağını da söylüyorlar. Bu yüzden Microsoft’un AB Veri Sınırı’nın tam olarak faaliyete geçmesi için daha yıllar var demek yanlış olmayacak.

Bu yılın başlarında benzer bir hareketle Google da Avrupa’daki üretkenlik paketi Workspace için veri akışlarıyla ilgili değişiklikleri duyurdu. Şubat ayında Avrupa veri koruma düzenleyicileri, verilerin blok dışına ihraç edilmesi de dahil olmak üzere yeterli veri koruma önlemlerinin uygulanıp uygulanmadığını test etmek için çalışmalar başlattı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu