Microsoft, su altı veri merkezini denizden çıkardı

Project Natick'in test sonuçlarına göre sürekli serin olan deniz, enerji açısından verimli veri merkezi tasarımlarına ulaşmaya yardımcı olabilir.

Microsoft’un su altı veri merkezi 2018 yılında, Microsoft’un Project Natick adlı deneysel girişiminin bir parçası olarak 35 metre derinliğindeki deniz tabanına yerleştirildi. İskoçya’daki Orkney Adaları yakınlarında yerleştirilen veri merkezinde 864 sunucu ve soğutma sistemi altyapısı, yaklaşık olarak bir nakliye konteyneri büyüklüğündeki su geçirmez çelik bir tüp içinde barındırılıyordu. Bu su altı veri merkezi, deney sonuçlarını toplamak için yüzeye çıkartıldı.

Araştırmacılara göre, deniz tabanında bulunan kapalı konteynerler veri merkezi güvenilirliğini artırmaya yardımcı olabilir. Microsoft’tan John Roach, kara tabanlı veri merkezlerinin nem, sıcaklık değişiklikleri ve oksijene maruz kalma gibi hava koşullarından zarar görebileceğini açıklıyor. Bunların ekipman arızasına katkıda bulunabileceğini söylüyor.

John Roach, “Dünya nüfusunun yarısından fazlası kıyıya 120 mil uzaklıkta yaşıyor. Veri merkezlerini kıyı şehirlerinin yakınındaki su altına yerleştirdiğimizde verilerin seyahat etmek için kısa bir mesafesi olacak. Bu da hızlı ve sorunsuz web sörfü, video akışı ve oyun oynamaya yol açacak.” diye ekliyor.

Project Natick, özellikle İskoçya’nın Orkney Adaları elektrik şebekesinin %100 rüzgar ve güneş olması nedeniyle, sürdürülebilir veri merkezi enerji kullanımına ilişkin değerli bilgiler de üretti. Proje aynı zamanda veri merkezlerinin çalışmak için tatlı su kaynaklarını kullanmak zorunda olmadığını da kanıtlıyor.

Microsoft araştırmacıları, sürdürülebilir veri merkezi için güç ve güvenilirliğe odaklanmış çok fazla altyapıya ihtiyaç olmadığını da dile getiriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu