Microsoft’un zayıf telefon satışları Surface ve bulut başarısına gölge düşürüyor

Yazılım devi Microsoft’un bulut teknolojisindeki yükselişi şirketin üç aylık kazanç raporlarındaki en dikkat çeken detay olarak görülüyor.

Microsoft’un Nokia’yı satın alması şirket için çokta iyi olduğu söylenemez. Zira şirket telefonlara olan odağından uzaklaştı ve telefon cihazı satış gelirleri de ilk çeyrekte neredeyse yarı yarıya düştü.

Microsoft yılın ilk çeyreğinde yalnızca 2.3 milyon Lumia telefon satışı yaptı. Bu oran 2015’in ilk çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 73 daha az telefon satışı demek. Ayrıca bu durum Lumia cihaz gelirlerinin yüzde 46 düştüğü anlamına da geliyor. Şirket ‘Surface’ işinden elde ettiği büyük kazanca rağmen bu durum yazılım devinin cihaz gelirlerini büyük oranda aşağı çekmiş oldu.

Şirket, Surface tablet satışları ve Surface Book dokunmatik laptop satışlarında geçen yılın aynı döneminde 713 milyon dolar gelir sağlarken bu yılın son çeyreğinde bu rakam  1.1 milyar dolara yükseldi. Bu, dev şirketin geleceği açısından iyi bir haber ancak telefon işinin mevcut durumu bu başarıyı biraz zedeliyor.

Genel olarak, şirketin geliri bir önceki yıldaki 21.7 milyar dolar ile karşılaştırıldığında, yılın ilk çeyreğinde 20.5 milyar dolara ulaşan geliri ile az oranda küçülmeye devam etti. Ayrıca Microsoft’un karı 2015 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 5 milyardan bu yılın ilk çeyreğinde yalnızca 3.8 milyar dolar altında kalarak bir daralma yaşadı.

Esas itibariyle Microsoft’un bu hikayesi şirketin bir süredir ne yaptığıyla ilgili bir durum. Şirketin geleneksel iş bölümleri PC piyasası ile birlikte bir daralma yaşarken, bulut hizmetleri tarafında bir büyüme ve yükseliş yaşıyor. Bu eğilimin en önemli parçasını geçen yıla kıyasla yüzde 110’luk bir büyüme ile Azure geliri oluşturuyor.

Bu süre içinde Windows Server ve SQL Server gibi sunucu yazılım ürünleri de yıldan yıla düşüşler yaşadı.

Aynı şekilde Azure, Office 365, bir yıl önceki 12.4 milyon abone sayısından 22.2 milyon rakamına ulaşarak büyümeye devam etti. Office 365 ticari üyeliğinde de yüzde 57 oranında bir artış yaşandı.

Microsoft’un buluttaki yükselişi şirketi önceki finansal rakamlarına geri  döndürüp döndürmeyeceğini önümüzdeki zamanlarda hep birlikte göreceğiz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu