Mobil ödemelerde hedef biyometrik doğrulama

Avrupa’nın finans sektörü “Biyometrik bankacılık ve ödeme sistemleri”ne geçmeye hazırlanıyor.
Avrupa Biyometri Birliği’nin biyometrik sistemlerin bankacılık sektöründe uygulanabilirliğiyle ilgili düzenlediği seminerler devam ediyor. Bugün Londra’da gerçekleşen seminere, başta İngiltere olmak üzere Avrupa’nın önde gelen finans ve teknoloji şirketleri katıldı. Özellikle mobil uygulamalarda biyometrik ödeme sistemlerinin ele alındığı Avrupa biyometri seminerlerinde, parmak izi ve damarı, yüz, ses, iris ve göz damarı gibi biyometrik teknolojiler ele alınıyor.

Göz damarıyla tanımlama teknolojisi

Biyometri seminerlerinin ilk ayağı geçtiğimiz ay Frankfurt’ta gerçekleşmişti. Seminerlerin ana sponsorları arasında yer alan Ölçsan’ın Türkiye ve Avrupa’da ilk defa uygulanan göz damarıyla tanımlama teknolojisi büyük ilgi çekti.
Avrupa’nın önde gelen bankalarının biyometrik doğrulama sistemlerine geçiş konusunda çalışmalara başladığını söyleyen Ölçsan Genel Müdürü Burak Sondal, “Seminerde, mobil bankacılıkta yüksek güvenliğin sağlanması ile ilgili olarak biyometrik sistemlerin önemi ve işleyişi ele alındı” dedi. “Mobil hizmetlerdeki hızlı gelişme, finans sektöründe itici bir güç oluşturdu” diyen Sondal şöyle devam etti:
“Akıllı telefonlar sayesinde kullanıcıların birçok işlemi mobil olarak yapmaya başlaması, hem teknoloji hem de finans sektörünü harekete geçirdi. Finans sektörü biyometrik doğrulama teknolojilerini daha yakından tanımak istiyor. Parmak izi ve parmak damar izi, yüz ve ses doğrulama bugüne kadar kullanılan teknolojiler. Bunlar gün geçtikçe de gelişmeye devam ediyor. Çok yakın gelecekte mobil ödemelerde biyometrik teknolojiler tercih edilecek.”

Vodafone Cep Cüzdan örneği verildi

Seminerde, mobil biyometri hakkında bir sunum yapan Ölçsan Mobil Çözümler Direktörü Murat Karabatur, gözle doğrulama teknolojisi olan EyeVerify çözümlerini katılımcılara aktardıktan sonra örnek uygulama olarak da halihazırda ticarileşmiş Vodafone Cep Cüzdan uygulamasını gösterdi. Karabatur, “Ölçsan’ın çözüm ortağı EyeVerify’ın ‘Eyeprint ID’ teknolojisiyle akıllı cihazlarda gerçekleştirilen uygulamalarda, mobil ödeme gibi birçok işlemin şifre kullanmadan güvenli ve hızlı bir şekilde biyometrik olarak gerçekleşmesine olanak tanıyor” diyerek katılımcılara teknolojinin nasıl kullanıldığını anlattı.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu