Nesnelerin İnterneti, analitik ile güçlenecek

SAS+Turkiye+Genel+Muduru+Hakan+Erdemli5 yıl içinde sayısının 26 milyara ulaşacağı öngörülen “birbirine bağlı” cihazların oluşturduğu Nesnelerin İnterneti kavramı, sadece analitik yaklaşımla adreslenebilecek bir büyük veri fırsatını da beraberinde getiriyor.
Analitik alanının güçlü oyuncularından SAS, dünya ekonomisinde 1,9 trilyon dolar gibi çok büyük bir ek değer katması beklenen Nesnelerin İnterneti’nin bu değerinin ancak analitik ile ortaya çıkarılabileceğine dikkat çekiyor. Markanın bu alanda “Nesnelerin Analitiği” çözümü bulunuyor.
Nesnelerin İnterneti alanında açıklanan birçok veri var. Gartner 2020 yılına gelindiğinde dünyada birbirine bağlı neredeyse cihaz sayısının 26 milyara ulaşacağını, Cork Institute of Technology ise 20 yıl içinde tek bir kişinin yaklaşık 5000 “nesneyle” bağlantılı olacağını tahmin ediyor.
SAS yüksek performanslı analitik çözümleri ile bu yeni analitik kültüründe öncü konumda yer almayı hedefliyo. SAS Event Stream Processing Engine, SAS High-Performance Analytics, SAS Asset Performance Analytics ve SAS Cloud Analytics gibi araçlar ile yüksek hacimli, gerçek zamanlı ve gecikmesiz analitik yapılarak hızlı karar ve aksiyon alınabiliyor. Böylece Nesnelerin İnterneti’nin ortaya çıkardığı gerçek değer Nesnelerin Analitiği yaklaşımıyla değerlendirilebiliyor. Nesnelerin Analitiği, yollara yerleştirilen sensörlerle trafik sıkışıklıklarını belirleyip trafik akışını optimize etmekten, üretim bantlarında oluşabilecek problemleri önceden belirleyip üretimin aksamamasını sağlamaya, uçakların ürettiği veriyi inceleyerek güvenlik sistemlerini geliştirmekten bir mağaza müşterisine eline aldığı ürünle ilgili dijital ekranda anlık teklifler sunabilmeye kadar çok geniş bir yelpazede iş ihtiyacını adresliyor.
Nesnelerin İnterneti’nden değer yaratmanın yolunun Nesnelerin Analitiği olduğunu söyleyen SAS Türkiye Genel Müdürü Hakan Erdemli “Bu değeri oluşturmak için gerekli olan teknolojide dünyada lider ve öncü konumda bulunuyoruz. Büyük veri, gelişmiş analitik ve gerçek zamanlı karar alma yeteneği bir araya geldiğinde ortaya sınırsız fırsat çıkıyor. SAS olarak ortaya çıkardığımız Nesnelerin Analitiği kavramı analitiğin gücünün dünyayı nasıl değiştirebildiğini gösterecek.” şeklinde konuştu.

Analitikte telekom dikkat çekici, üretim geri

Konuyla ilgili teknoloji basınıyla bir araya gelen Erdemli, Türkiye’de iş analitiği pazarıyla ilgili bilgi verdi. Türkiye pazarını diğer pazardan farklı kılanın telekom sektörü olduğuna dikkat çeken Erdemli, “Telekomun Türkiye’deki payı, başka ülkelerdeki payından birkaç kat fazla” dedi. Buna karşın üretim sektörünün analitik çözümlerinde geri kaldığını söyleyen Erdemli, “Türkiye’de üretim ve otomativ sektörlerinin analitikten istenilen düzeyde faydalanmadığını görüyoruz” diye konuştu.
 

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu