NVIDIA, ilk mobil süper çipini tanıttı

NVIDIA bir teraflop işlem gücünü aşan yeni nesil süper mobil yonga Tegra X1’i tanıttı. Mobil yonga, benzeri görülmemiş grafiklerin ve karmaşık derin öğrenme ve bilgisayar görüşü uygulamalarının kapısını açıyor.
Tegra X1, sadece birkaç ay önce dünyanın en yüksek performanslı oyun ekran kartı GeForce GTX 980 için piyasaya sunulan NVIDIA Maxwell GPU mimarisine dayanıyor. 256 çekirdekli Tegra X1, önceki nesil Kepler mimarisine dayanan ve geçen yılki CES’te tanıtılan önceli Tegra K1 modelinden iki kat daha fazla performans sunduğu söyleniyor.
Tegra işlemciler; gömülü ürünler, mobil cihazlar, otonom makineler ve otomobil uygulamaları için üretiliyor. Tegra X1, yılın ilk yarısında sahne almaya başlayacak.
Yonga, yeni tanıtılacak olan NVIDIA DRIVE araç bilgisayarlarında yer alacak. DRIVE PX, arabanın etrafında 360 derecelik kusursuz bir görüş alanı sunan Surround Görüş ve kendi kendine park etme yeteneği sağlayan Otomatik Vale özellikleri için 12 dahili kameradan gelen videoları işleme yeteneğine sahip bir otomatik pilot bilişim platformu. DRIVE CX ise dijital kümeler, bilgi ve eğlence sistemleri, gösterge ekranları, sanal aynalar ve arka koltuk eğlencesi gibi giderek artan sayıdaki ekranı çalıştırmak için gereken gelişmiş grafiklere güç sağlayan eksiksiz bir kokpit platformu.
“Gören ve öğrenen otonom arabalar, robotlar ve uzaktan kumanda edilen araçlarla dolu, hayal etmesi bile zor düzeyde zekaya sahip cihazlar içeren bir gelecek öngörüyoruz” diyen NVIDIA’nın kurucusu ve CEO’su Jen-Hsun Huang, sözlerine şöyle devam etti: “Bunlar hepimiz için sürüş deneyimini ve şehirleri daha güvenli hale getirmeyi ve birçok konfora sahip olmayı mümkün hale getirecekler.
Bu hayali gerçekleştirmek için görsel ve paralel bilişimde oldukça büyük gelişmeler olması gerekiyor. Bir teraflop işlem gücüne sahip olan Tegra X1 süper mobil yonga, bu devrim için dev bir adım niteliğinde.”
Maxwell’in olağanüstü grafik işlem gücünden yararlanan NVIDIA’nın 10. nesil GPU mimarisi Tegra X1, süper bilgisayarlara ve oyun konsollarına meydan okuyan özelliklere sahip ilk mobil işlemci.

Önceki En İyi Süper Bilgisayardan Daha Hızlı

Tegra X1, 15 yıl önce dünyanın ilk teraflop sistemini sunan en hızlı süper bilgisayar olan ASCI Red’den daha güçlü. On yıl boyunca ABD Enerji Bakanlığı’na ait Sandia Ulusal Laboratuvarı tarafından kullanılan ASCI Red, 148,6 metre kare alanda 500.000 vat enerji tüketiyordu; üstelik bulunduğu odayı soğutmak için 500.000 vat daha gerekiyordu. Buna karşın Tegra X1 sadece küçük bir tırnak boyutunda ve yaklaşık 10 vat enerji tüketiyor.
NVIDIA GeForce GTX 980 GPU kullanan oyunseverlerin bileceği gibi, Maxwell mimarisi görsel bilişimdeki en karmaşık ışık ve grafik sorunlarından bazılarını çözüyor. Bu mimarinin yenilikleri arasında gerçek zamanlı dinamik global aydınlatma için Voxel Global Illumination (VXGI) ve en ileri düzey oyunlar ve uygulamalar için olağanüstü gerçekçi grafikler sunan Çok Kare Örnekli Kenar Düzeltme (MFAA) teknolojileri yer alıyor.
“Tegra K1, GPU bilişim performansı için çıtayı yeni bir düzeye çıkardı ve sadece bir yıl sonra Tegra X1 bunun iki katını sunuyor” diyen Linley Group’un kurucusu ve baş analisti Linley Gwennap, açıklamasına şöyle devam etti: “Bu etkileyici teknolojik gelişme, özellikle yüksek çözünürlüklü ekranlara sahip cihazlardaki 3D grafikler ve başta otomotiv uygulamaları olmak üzere git gide yaygınlaşan GPU yazılımları için birçok avantaj sunuyor.”

1 2Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu