PC pazarı bu yıl stabil

Toshiba distribütörü TNB Bilgisayar Genel Müdürü Aytaç Biter, PC satışlarında son 5 yılda yaşanan düşüşün son tüketici tarafında olduğunu ve kurumsal alanı kapsamadığını söyledi.

Aytaç Biter TNB Bilgisayar Genel Müdürü
Aytaç Biter
TNB Bilgisayar Genel Müdürü
“Son tüketici tarafında da aslında bilgisayar satışları düşmüyor, sadece form değiştirerek akıllı telefon ve tablete kayıyor” diye konuşan Biter, kurumsaldaki kullanıcıların bu mobil cihazlar ile işlerini yerine getirmelerinin kolay olmadığını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kurumsal alandaki kullanıcılar gerçek klavye ve bilgisayar ekranına ihtiyaç duyuyorlar. Tablet kullanmak isteseler bile, bilgisayar işlevini yerine getirebilecektürden tabletleri tercih ediyorlar. Bu nedenle iş amaçlı kullanımda PC pazarının küçülmeyeceğini, aksine büyüyeceğini düşünüyoruz. Toplam pazarda ise IDC ve GfK bu yıl geçtiğimiz yıl yaşanan gibi bir düşüş öngörmüyor. Araştırma şirketlerinin tahminlerine göre PC pazarı bu yıl stabil kalacak. Bu trend Batı Avrupa’da başladı. Geçen senenin sonuna doğru düşüş yerini çok ufak bir artıya bıraktı. 2015 için öngörü hem Türkiye’de, hem Avrupa’da hem de dünyada pazarın stabil olması bekleniyor.”

Hibrid modellerin satışı iki katına çıkacak

Biter, pazar stabil kalırken kurumlara yönelik hem tablet hem güçlü bilgisayar özellikleri taşıyan hibrid modellerin satışında önemli bir artış olmasını bekliyor. Bu artışı gözlemlemeye başladıklarını belirten Biter, “Teknolojiyi yakından takip eden şirketler, hibrid modellere geçiş yapmaya başladı. Özellikle üst yönetici seviyesinde ya da saha ekipleri düzeyinde yoğun bir ilgiden söz etmek mümkün. Daha konservatif olup teknolojinin gelişmesini, formların ve fiyatların biraz daha cazip hale gelmesini bekleyen şirketler de var. Yine de bu hibrid modellerin, toplam PC satışı içindeki oranlarının artacağını düşünüyoruz” diye kaydetti.
Biter’in verdiği bilgilere göre Toshiba, 2014 yılında Türkiye’de 165 bin bilgisayar sattı ve bu bilgisayarların 5 bini hibrid modeldi. Biter, bu yıl 170 bin bilgisayar satış tahmininde bulunduklarını ve bunun da 10 binin hibrid model olmasını bekledikleri söyledi.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu