PlayStation kumandasıyla robotik dölleme yapılıyor!

Robotun gerçekleştirdiği döllenme işlemi sonucunda iki sağlıklı embriyo elde edildi ve iki kız bebeği dünyaya geldi. 

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) aktardığına göre ​​​​İspanya’dan bir mühendis ekibi, New York’taki New Hope Doğurganlık Merkezinde yumurtalara sperm hücreleri enjekte etmek için robotik bir iğne kullandı. Mühendisler, robotik iğneyi Sony PlayStation 5 konsolu ile kontrol ediyor.

“İn vitro fertilizasyon iğnesi” adı verilen enjeksiyonla tekil sperm hücreleri insan yumurtalarına yerleştiriliyor. İnsan yumurtası bir kamera aracılığıyla gözlemlendikten sonra, sperm kendi kendine ilerleyerek yumurtaya giriyor ve tek bir sperm hücresi bırakıyor. Robotun gerçekleştirdiği döllenme işlemi sonucunda iki sağlıklı embriyo elde edildi ve iki kız bebeği dünyaya geldi. 

Robotu geliştiren girişim şirketi Overture Life, ürünlerinin, süreci daha ucuz ve çok daha yaygın hale getirme potansiyeline sahip tüp bebek (IVF) otomasyonuna yönelik ilk adım olduğunu belirtti. IVF tesisleri, mikroskop altında ultra ince boş iğneler kullanırken yumurtaları ve spermleri işlemek üzere eğitilmiş pahalı embriyologlar gerektiriyor. Uzmanlara göre bu teknoloji, tüp bebek masraflarında önemli bir maliyet tasarrufu sağlayabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu