Robotlara dokunma hissi veren iyonik bir cilt oluşturuldu

Bu cilt robotların nesnelerin dokunsal özelliklerini algılamasına ve farklı dokuları tanımasına imkan verecek.

Teknoloji her geçen gün ilerlemeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu noktada robotlara olan ilgi de artıyor ve yapılan çalışmalar da ona göre şekilleniyor. Robot bilimciler, robotların nesnelerin ince dokularını ayırt etmesine ve ortamlarındaki atmosferik değişiklikleri izlemesine izin vermek için uğraşıyor. Bu yüzden de daha fazla geliştirilmiş yapay parmak uçları yaratmak için çalışıyorlar. Çünkü parmak uçları dokunsal özellikleri algılayabilecek en hassas yerlerdir.

Araştırmacılar, geçtiğimiz aylarda robotlarda parmak uçlarının işlevini taklit etmek için kullanılabilecek yeni bir iyonik cilt tanıtımını yaptı. Bu cilt robotların nesnelerin dokunsal özelliklerini algılamasına ve farklı dokuları tanımasına imkan verecek. Araştırmacılar konuyla ilgili olarak şunları dile getiriyor: “Yapılan bu yeni çalışma, başlangıçta her gün dünyayı algılamak için kullandığımız parmak uçlarından ve parmak izlerinden ilham alıyor. Son yıllarda çok sayıda ‘sert’ biyomimetik parmak ucu bildirilmiş olsa bile, parmak ucu dokunma yeteneklerine sahip yapay ‘yumuşak’ iyonik derilerin tasarlanması noktasında bazı zorluklarla karşılaşılıyor.”

Bunlara ek olarak uzmanlar, son çalışmalarının bir parçası olarak, iyonlardan oluşan yumuşak kaplamalar geliştirmeye çalışırken genellikle karşılaşılan zorlukların üstesinden gelmek için yeni yollar buluyor. Bunu yapmak için, önce yumuşak bir malzeme üzerinde parmak izi desenlerini nasıl oluşturabileceklerini, ayrıca insan parmak uçlarının yapısını ve işlevini taklit edebileceklerini düşünüyorlar.

Parmak uçları dokundukları nesnelerin dokunsal özelliklerini algıladığında, dokunma titreşim sinyallerinin alıcılara göndermesi sağlanıyor. Bu çıkıntılar, nesnelerle temas halindeyken hafifçe deforme oluyor ve bu da onların, neredeyse sürekli bir teması sürdürmelerini sağlıyor.

Yakın bir gelecekte, araştırma ekibi tarafından geliştirilen hidrojel tabanlı yapay dokunsal sensör, bir robot nesneleri kavrarken aynı zamanda dinamik ve statik basınç sinyalleri alabilen yumuşak robotik deriler oluşturmak için kullanılabilecek. Eğer uzmanlar isterlerse yapay parmaklar bile yapabilecekler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu