Rusya iPhone kullanımını yasakladı!

Rusya, Apple'ın casusluk iddiaları gerekçesiyle resmi yerlerde çalışanlara iPhone yasağı getirdi.

Rus yetkilileri, Apple’ın ABD hükümetine casusluk operasyonlarında yardımcı olduğu gerekçesiyle bakanlıklara iPhone kullanmayı bırakmaları talimatı verdi. Rusya’nın ticaret bakanlığındaki çalışanlar, bugün itibarıyla iş yerinde iPhone kullanamayacak. Benzer bir adımın diğer bakanlıklar ve devlet petrol şirketi Rostec tarafından da planlandığı belirtiliyor.

Mart ayında Kremlin, Apple ürünlerinin ABD’nin hack saldırılarına karşı savunmasız olduğu endişesiyle Rus yetkililere bu cihazları kullanmamaları talimatını vermişti. Ayrıca Haziran ayında Rus hükümeti, bir siber güvenlik firmasının eski iOS sürümlerini çalıştıran iPhone’ların kötü amaçlı yazılımlarla enfekte olduğunu iddia etti. Bunun üzerine Rusya, Apple’ı ABD istihbarat ajanslarıyla iş birliği yapmakla suçladı. Apple, bu suçlamaları kesin bir dille reddetti ve bağımsız güvenlik uzmanları, Apple’ın iPhone’larda şifreleme “arka kapısı” bulundurmadığı konusunda kanıtlarının olmadığını belirtti.

Ancak Rusya’nın iddiaları üzerine Apple, iOS yazılımında tespit edilen güvenlik açıklarını gidermek için yamalar yayınladı ve bu açıkların tespit edilmesinde rol oynayan Moskova merkezli Kaspersky Lab araştırmacılarına teşekkür etti.

Bu yasaklar sadece resmi yerlerdeki kullanımı etkileyecek. Apple, geçtiğimiz yıl gerçekleşen Ukrayna işgalinin ardından Rusya pazarından çekilmiş olsa da, ürünleri hala diğer ülkelerden Rusya’ya ithal ediliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu