San Francisco polisi, robotların güç kullanmasına izin verecek

Robotların halkın veya memurların can kaybı riskinin olduğu durumlarda ölümcül bir güç seçeneği olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

San Francisco Polis Departmanı (SFPD), robotlara öldürme yetkisi verecek yeni bir hazırlık aşamasında. SFPD’nin askeri tarzdaki silahları nasıl kullanabileceğini özetleyen taslak, robotların “halkın veya memurların can kaybı riskinin olduğu ve diğer herhangi bir müdahale seçeneğinden daha etkili olduğu durumlarda ölümcül bir güç seçeneği olarak kullanılabileceğini” belirtiyor.

Robotlara öldürme yetkisi

Olay aslında Denetleme Kurulu Kurallar Komitesi üyelerinin birkaç haftadır yeni ekipman ve envanter üzerinde çalışması sonucu kamuoyuna yansıdı. Şehrin Denetleme Kurulu Dekanı Aaron Peskin başlangıçta “robotların herhangi bir kişiye karşı güç kullanımı olarak kullanılamayacağını” ekleyene kadar, robotların ölümcül güç kullanmasını çevreleyen herhangi bir dil içermiyordu. Ancak SFPD, taslağı Peskin’in ilavesinin üzerini çizen kırmızı bir çizgiyle geri verdi. Yani robotlara şüpheliler üzerinde öldürme yetkisi verilmiş oldu. Peskin sonunda değişikliği kabul etmeye karar verdi çünkü kendisi biraz da baskı ile “Ölümcül güç konuşlandırmanın tek seçenek olduğu senaryolar olabilir.” açıklamasında bulundu.

SFPD’nin şu anda17 uzaktan kumandalı robotu var. Robotların çoğu, öncelikle bombaları etkisiz hale getirmek veya tehlikeli maddelerle uğraşmak için kullanılırken, daha yeni Remotec modellerinde isteğe bağlı bir silah sistemi bulunuyor. Ayrıca robotlar çeşitli silahları taşıyacak şekilde modifiye edilebilecek bir yapıya sahip. Hatta robotun silahlı bir versiyonu şu anda ABD Ordusu tarafından kullanılıyor ve el bombası fırlatıcıları, makineli tüfekler ve hatta 50 kalibrelik bir anti-materyal tüfeği ile donatılabiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu