Siber güvenlik tehditlerinden korunmak için hamleler!

Bugünün iş dünyası, dijital bir mekana dönüşüyor. İşletmelerin işlemlerini nasıl gerçekleştirdiklerinden işe alım süreçlerine kadar her şey dijital kanallardan aracılığıyla yapılıyor. Ancak sayısallaştırma, siber güvenlik tehditleri riski ile birlikte geliyor.

İşletmeniz siber tehditlere karşı hazırlıklı değilse; itibarınıza, müşterilerinizi elde tutma oranlarınıza, şirket sırlarınıza ve verilerinize zarar verme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu tehditleri önlemek için birçok seçenek olsa da işletmeniz için yeterince etkili olmayacaktır. Siber tehditlere bir risk analizi ve hafifletme yaklaşımı ile yaklaşmak, değerli bir çözüm seçmenize yardımcı olabilir.

Risk analizi nasıl yardımcı olabilir?

Neye karşı savaştığınızı bilmiyorsanız, belirli risklerin ortaya çıkmasını denemek ve durdurmak zordur. Tüm BT varlıklarınızı ideal bir açıdan, işletmeniz için sahip oldukları değeri ve ürün-hizmet sunumunu nasıl etkilediğini kuşbakışı bir şekilde görmeniz gerekir. Ayrıca, işletmenizin normal işleyişine yönelik tehditleri ve bunların ne kadar etkili olabileceğini de bilmeniz gerekir.

İşletmenizle ilgili bu kadar karmaşık ayrıntıların parmaklarınızın ucunda olması, kuruluşunuzu korumak için bilinçli kararlar vermenize yardımcı olacaktır. Ayrıca yüksek düzeyde veri işleme, bütünlük, kullanılabilirlik ve gizliliği koruyabilmenizi sağlar.

İlgili Makaleler

İşletmenizin siber güvenlik durumunu anlamak ve etkili risk azaltma önlemleri seçmek için yalnızca birkaç adım izlemeniz yeterlidir.

Risk değerlendirmesi ile başlayın

İşletmenizi siber suçlular ve tehdit aktörleri için çekici kılan nedir? Verilerinizi veya bu verilere erişimi olan kişileri depoladığınız yer mi? Siber suçlular, işinize saldırabilmeleri için her zaman fırsat pencerelerini arayacaktır.

Risk değerlendirmesi sırasında, tüm BT varlıklarınızın “ne”, “nasıl”, “nerede” ve “kim”ini anlamanız gerekir. Örneğin, veri söz konusu olduğunda nerede depolandığını, kime erişebileceğini, nasıl depolandığını ve hangi tehditlerle karşı karşıya olduğunu bilmelisiniz.

Yüksek önem taşıyan tehditlere eğilimli olup olmadıklarına bakılmaksızın tüm BT varlıklarınızı listelemeyi düşünün. Bu adım, ikinci adımda verilerinizle ilgili tehditleri ölçmenize yardımcı olacaktır. 

Siber güvenlik tehditlerini ölçmek

Siber güvenlik tehditleri kuruluşunuzun içinden ve dışından gelebilir. İlki durumunda, hoşnutsuz bir çalışan kolayca bir ihlale yol açabilir. Çoğu işletme içeriden gelen tehditleri görmezden gelir. Riskleri ölçerken, hem iç hem de dış tehditleri dikkate aldığınızdan emin olun.

Risklerin ölçülmesi, tehdidin etkisi ve gerçekleşme olasılığı ile iki şekilde yapılabilir. Örneğin, bir tehdit işletmeniz için beş saatlik kesinti süresine yol açabilir ancak bunun olma olasılığı oldukça düşük olabilir. Bir tehdide ilişkin her iki rakama sahip olmak, farklı siber riskleri sıralamak için bir risk değerlendirme matrisi oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Bazı verilerin yol açtığı tehdidi ölçmek kolay olsa da diğer veriler, işe alım uzmanları gerektirecektir.

Örneğin, işletmenizde bazı sızma testleri yapmak için bir güvenlik uzmanı ile çalışmanız gerekebilir. Bu, güvenlik çerçevenizdeki deliklere neden olacak ve büyük ölçüde göz ardı edilen BT varlıklarını gösterecektir. Bu uzmanlar, ortaya çıkardıkları tehditlerle nasıl başa çıkacakları konusunda da fikir verebilirler.

Risk yanıtlarına öncelik verme

Siber güvenlik tehditleri ile baş etmenin birden fazla yolu olsa da bazı seçenekler diğerlerinden daha etkili olacaktır. Benzer şekilde, yaygın siber tehditlerle nasıl başa çıkacağınız da kaynaklarınıza ve bütçenize bağlı olacaktır.

Risk değerlendirme matrisiniz size bu noktada yardımcı olabilir. Hangi risklerin diğerlerinden daha ciddi bir yaklaşıma ihtiyacı olduğunu bilmenizi kolaylaştıracaktır. Şirket içinde kontrol edilmesi kolay riskler için bunları uygun çözümlerle azaltmayı düşünmelisiniz. Bir risk üçüncü bir tarafça daha iyi ele alınabiliyorsa, bu riski onlara aktarmak daha iyi olabilir.

Son olarak, şu anda sahip olduğunuzdan daha fazla kaynak gerektirebilecek risklerden tamamen kaçınmalısınız.

Çalışanları eğitmek

Risk azaltma politikaları, her gün bunları yöneten kişiler kadar etkili olacaktır. Bir çalışan bu politikalara uymayı unutursa veya var olduğunu bilmiyorsa, işiniz zorlaşacaktır.

Çalışanlarınızı farklı politikalar konusunda eğitmek için zaman ayırın. Örneğin, yazılım güncellemelerinin hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerektiğini bilmeliler. İş gücünüzü, siber güvenlik en iyi uygulamaları konusunda eğitmek tek seferlik bir şey olmamalıdır. Yeniden eğitim, sadece belleklerini yenilemek için değil, aynı zamanda yapılan değişikliklerde de güncellemek için oldukça düzenli olmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu